Србија домаћин прве „Coworking & Coliving конференције Југоисточне Европе“

Категорије: ПредузетништвоОбјављено: 02.10.2019.0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Након бројних градова Западне Европе као што су Берлин, Париз, Барселона, Лисабон, Милано, Брисел, Амстердам, Даблин и многи други, Београд је после читаве једне деценије коначно доспео на листу домаћина дугоочекиване конференције посвећене савременом светском тренду „coworking & coliving” концепту пословања.

 

Међународна конференција под називом „Coworkin & Coliving Conference Southeast Europe” биће одржана од 9. до 11. октобра у Београду (Комбанк дворана) и Мокрину (Mokrin House), а окупиће више од 300 учесника из целог света.

 

Coworking & coliving концепт је савремен облик пословања који мења светску економију. Развија нови облик међуљудских односа, подстиче сарадњу и умрежавање, креативност и размену идеја. Повећава иновације, развија предузетништво, повећава запосленост, развија заједницу отворену за размену идеја, сарадњу и спремност на промене – истакао је Мирослав Мијатов главни организатор конференције и оснивач првог coworking простора у Србији „Smart Office“. Он је овом приликом подсетио и на чињеницу да су coworking простори већ годинама домаћини милионима freelancera, предузетника и дигиталних номада широм света, а све чешће и појединим корпорацијама које одлучују да усвоје овај концепт, јер проверено подстиче креативност и тимски дух њихових запослених.

 

Од 2005. до данас отворено је више од 15 000 coworking простора широм света. Србија је временом постала део ове заједнице, а пионир у имплементацији овог концепта био је 2012. године Мирослав Мијатов када је отворио „Smart Office”. Од тада до данас отворено је близу 40 coworking простора у Србији, а у међувремену је и Иван Бркљач развио и најбољи coworking & coliving простор у Србији „Mokrin House“, који још називају и „кућа креативних идеја“, место окупљања дигиталних номада који верују да је слобода у модерном начину пословања без граница и на било којој тачки света.

 

Захваљујући оваквој филозофији пословања „Mokrin House“ се нашао и на Форбсовој листи најбољих coliving простора на свету за дигиталне номаде.

 

Конференција ће прва два дана бити одржана у Комбанк дворани, а трећег дана гости из иностранства и Србије програм настављају у „Mokrin House“-у који је уз Coworking заједницу Србије суорганизатор овог догађаја. Актуелне теме попут самозапошљавања, freelance-inga, рада на даљину, дигиталних номада, иновација и startup-ова биће водеће у бројним панел дискусијама и радионицама. Конференцију је подржало Немачко савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) кроз Немачко-српску иницијативу за одрживи раст и запошљавање, а значај конференције препознао је и тим платформе „Serbia Creates“.

 

-Желимо да ова конференцију сваке године буде одржана у некој од земаља Југоисточне Европе и да на тај начин подстичемо свест о битности предузетништва и самозапошљавања. Желимо да глобално ширимо coworking & coliving концепт пословања и умрежавање са светском заједницом, али и да јачамо српску coworking заједницу, размену идеја и добрих примера праксе из целог света и да на тај начин промовишемо Србију као главни хаб креативне индустрије Југоисточне Европе – истакли су организатори и најавили присуство бројних значајних говорника из светске coworking заједнице попут Carstena Foertscha (Немачка), Mike LaRosa (САД), Tobias Kremkau (Немачка), Ronald Van Der Hoff (Холандија), Lenneke van Rossum (Холандија), као и многе друге еминентне стручњаке из Србије и света међу којима се налази и седам TedX говорника: Лазар Џамић, Бранимир Бркљач и Славимир Стојановић из Србије, Matthew Trinetti (САД), Kelsea Crawford (SAD), Betsy Bonnema (САД) i Stéphanie Brisson (Канада).

 

Сви заинтересовани своје место могу обезбедити већ сада, а више о конференцији могуће је пронаћи на званичном сајту конференције https://cccsee.com/tickets/