Србија добија прво светско Гејминг село

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 22.12.2021.0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Србија ускоро добија прво наменско грађено Гејминг село и гејминг арену на свету која ће имати 10.000 места и користиће се за организацију великих светскх еспорт и спортских турнира. У саставу Гејминг села, поред арене, налазиће се и луксузан хотел, неколико спорских терена, олимпијски базен, спа центар и бројни други садржаји

22.12.2021. Релог Медиа, највећа еспорт продукцијска кућа на Балкану, заједно са ТВ Арена Еспортом премијерно је на Павиљону Србије на Експо 2020 у Дубаију представила пројекат изградње првог Гејминг села (Gaming village) у Србији и на свету, који ће ускоро бити отворен и доступан за организацију највећих светских еспорт турнира.

Tim na okupu - Milutin Pecic, Niko, Hunter, YNK, Mladen Juric

Гејминг село јединствено у свету, уз прегршт иновација

У оквиру Гејминг села, биће изграђена прва наменски грађена Гејминг арена у свету са 10 000 седећих места која ће бити намењена организацији великих светских еспорт турнира, који сваке године посећује све већи број људи. У свом саставу Гејминг село ће имати: пословни простор, Факултет за еспорт и гејминг, управну зграду, хотел са 5 звездица који ће имати 300 луксузно опремљених соба, бројне кафиће и ресторане које ће гости Гејминг села имати на располагању, али и велики спа центар и олимпијски базен.

Милутин Пећић, оснивач и генерални директор “Релог медиа” објашњава како еспорт доприноси економији једне земље и зашто је важно да Србија заузме своје место у овој најбрже растућој индустрији на свету чије су размере скоро несагледиве, имајући у виду чињеницу да је гејминг друга највећа индустрија на свету – одмах после војне, док на светском нивоу гејминг зарађује више него филмска и музичка индустрија заједно. Као успешан пример улагања у еспорт Пећић наводи пољски град Катовице.

Пећић: Гејминг село ће Србију поставити као светског лидера у еспорту

“Иако се у Катовицама одржава само један гејминг турнир годишње, он је већ позициониран као еспорт град, који је од ове делатности значајно унапредио економију. Замислите само колика ће добит бити за нашу земљу, након 4 турнира које ми планирамо да организујемо следеће године. Они ће допринети расту економије, али и већој туристичкој видљивости наше земље. Отварањем овог Гејминг села, Србија се позиционира не само као регионални, већ и светски лидер у овој области”, закључује Пећић.

Гејмин село, Релог медиа

Поред еспорта, Гејминг село ће поседовати значајне капацитете и за одржавање других спортских такмичења, јер ће се у његовом саставу налазити неколико врхунских затворених спортских објеката са 2 000 седећих места – кошаркашки, одбојкашки и рукоментни терен, сале за борилачке вештине, а на отвореном – тениски терени, падел терени и трим стаза.

Србија се већ одлично позиционира – премијерно и на ЕКСПО 2020 Дубаи

За развој еспорта, изузетно је значајан добар геостратешки положај који има наша земља – добра авио повезаност са другим земљама, централна позиција у Европи и безвизни режим са бројним великим земљама попут Кине, Бразила, Индије

Relog media, Nikko, Hunter i YNk na panelu na Paviljonu Srbije

Цео пројекат је у складу са највишим еколошким стандардима одрживе градње – употреба природних материјала попут дрвета, системска рециклажа копјутерске опреме, соларни панели, кровне басте, док је улаз у овај затворени комплекс могућ само електричним возилима.

А како ће то изгледати у Гејминг селу – могли смо видети делом на Павиљону Србије на Експо 2020 Дубаи који је угостио 3 најпопуларнија играча и аналитичара српске и регионалне еспорт сцене који су увелико препознати и на светској сцени.

Nikko, Hunter и YNk на Павиљону Србије

Професионални играчи једне од најбољих сцетских екипа, G2 esports, Nikko и Hunter, као и аналитичар YNk, учествовали су на трибини посвећеној развоју и популаризацији еспорта, а публика је имала ексклузивну могућност и да се такмичи са њима и кроз различите интерактивне програме освоји вредне награде!

Nikko na Paviljonu Srbije

Мало је познато, да је поред филмске индустрије, гејминг најразвијенија грана креативних индустрија у Србији. Српска гејминг индустрија у 2020. години приходовала је $120 милиона, са годишњом стопом раста од 20%, а упркос пандемији, наставила је да расте.

У Србији између 150.000 и 300.000 људи који прате или учествују у еспорту

Еспорт је тренутно једна од највећих и најбрже-растућих индустрија на свету. Грубе процене кажу да у свакој држави између 2% и 5% укупне популације, спада у групу еспорт ентузијаста. У Србији постоји између 150.000 и 350.000 људи који прате еспорт и на неки начин активно учествују у њему, а сматра се да је међу њима највише мушкараца између 17 и 38 година.

Hunter na Paviljonu Srbije

Развој еспорта представља значајан потенцијал за српску гаминг сцену, а отварање Гејминг села допринеће још већој популаризацији еспорта код нас, бољем позиционирању и већој препознатљивости домаћих такмичара.

Сазнајемо:
Поред Хотела, Гејминг село имаће и 8 бунгалова са 6 соба од којих ће свака имати свој приватни базен са погледом на мало језеро.