Спектакл Фије Менар на Битефу

Категорије: УметностОбјављено: 22.08.2019.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

У главном програму фестивала чији је тематски фокус на позоришту које се бави распадом заједнице на свим нивоима (од политичке до партнерске) и могућношћу њене обнове, биће изведено дванаест представа из Белгије, Бразила, Немачке, Нигерије, Словеније, Србије, Француске, Хрватске и Швајцарске.

Битеф наставља своју традицију извођења представа ван позоришних простора, на локацијама које обично нису за то намењене. Цела друга половина фестивала ће се одржати у халама Луке Београд, а једна од представа за које влада посебно интересовање је пројекат Неморалне приче – 1. део: Кућа мајка и, у оквиру њега, наступ Фије Менар, чувене француске концептуалне уметнице и перформерке са искуством у циркусу. Менар је овај перформанс-инсталацију креирала у сарадњи са Жан-Лик Божолом и по наруџбини једне од највећих ликовних манифестација у Европи – Документа. Неморалне приче – 1. део: Кућа мајка ће званично отворити програм Битефа у Луци Београд, у којој ће се представе изводити од 22. до 26. септембра.

Фија Менар, потпуно сама на сцени, у готово природној величини гради конструкцију од картона која представља антички храм и која почиње да се натапа водом и пропада оног момента када је завршена. Доста директна сценска метафора распада основа западне цивилизације обогаћена је изузетним извођачким квалитетима и јаким чулним и емоционалним дејством које изазива борба човека са материјалом и уништавање резултата људског рада, што ову представу сврстава у ред „најспектакуларнијих“ које ће публика 53. Битефа моћи да види.

Гостовање представе на Битефу остварено је уз подршку Француског института у Србији.

Констанца Макрас у Битеф театру

Резервације улазница за представе Битефа су у току, док званична продаја почиње 2. септембра.

Упоредо са куповином улазница за фестивал, сви заинтересовани ће моћи да набаве улазнице и за прву премијеру Битеф театра у новој сезони која представља први корак у новој стратегији Битефа за чвршће повезивање фестивала и театра. Та стратегија почива на продукцији представа врхунских светских уметника у Битеф театру, што практично значи да ће београдска публика током целе сезоне бити у могућности да гледа представе какве је навикла да гледа за време трајања фестивала. Ради се о плесној представи Градови којих више нема, једне од најзначајнијих светских кореографкиња данас, Констанце Макрас, чија ће премијера бити одржана 1. октобра. Пројекат ће бити реализован уз учешће домаћих уметника, глумаца и плесача Битеф денс компаније.

Више детаља о сезони 2019/20 Битеф театра, тим Битефа ће саопштити у септембру, одмах по завршетку фестивала.

http://www.bitef.rs/