Светска иновација из Србије на Дубаи ЕКСПО 2020: Србија оживљава у ВР свету човека из Лепенског вира од пре 10 000 година

Категорије: ИновацијеОбјављено: 01.10.2021.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Србија ће на највећем планетарном догађају у историји, “Дубаи ЕКСПО 2020”, представити своје истакнуте уметнике, креативце и иноваторе, уз помоћ виртуелне реалности приказаће свету шта су човечанству оставили наши највећи умови – Никола Тесла, Милутин Миланковић, Михајало Пупин, откриће највећа блага српске културе, а посебна сензација и иновација биће оживљавање у виртуелној реалности човека из Лепенског вира који је живео пре 10.000 година.

Први пут биће показана свету феноменална иновација, која је резултат помало неочекиване сарадње наше научнице Софије Стефановић са домаћим стручњацима светског ранга у гејминг индустрији. Наиме, први пут икада, уз помоћ врхунске metahuman технологије и вештачке интелигенције, оживећемо у виртуелном свету човека који је пре 10.000 година живео у Лепенском виру.

Разнолик, али креативни програм препун иновација

Кроз атрактиван и оригиналан програм наступа Србије, који за шест месеци подразумева више од 150 различитих догађаја, што на самом Павиљону, што на неким од Експо локација – наши врхунски уметници, извођачи, музичари, креативци имаће прилику да се представе целом свету и да као најбољи креативни амбасадори представе Србију.

Стефан Миленковић

У богатом музиком програму доминираће наши талентовани уметници, који су већ препознати на глобалној уметничкој сцени: Стефан Миленковић, Слободан Тркуља и Балканополис, Горан Бреговић, Неле Карајлић у иновативном музичком пројекту који реализује у сарадњи са Миленковићем, музичари светског ранга: Ненад Василић, Лена Ковачевић, џез уметница Александра Денда, бендови Еyот и NAKED, глумица и певачица Јелена Гавриловић, кореограф и балетски уметник Игор Пастор, костимографкиња Ивана Васић Инглиш, Петар Марић, као осмоструки светски шампион електричне хармонике, плесна група талентоване деце која је светски првак у формацијама и многи други. Све то уз велику подршку и наша два национална храма културе – Народни музеј и Народно позориште у Београду.

Наша земља ће се на Светској изложби у Дубаију представити под модерним брендом националне платформе Србије ствара, а тема наступа гласи

Србија ствара идеје: Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност”.

На Експо-у неће бити занемарени ни традиционални елементи, па ћемо посетиоце упознати са српским везом и за ову прилику специјално дизајнираним ручним радовима, у сарадњи са Етно мрежом Србије, а сјајни Ансамбл Коло ће понудити један другачији и никад виђен наступ који обједињује српску традицију и идеје модерне Србије.

Оно што је занимљиво је да ће нас на улазу у Павиљон дочекати реплика једне од последњих откривених винчанских скуплтура, аутора Александра Бунчића, доцента на Академији уметности у Новом Саду, чији ће комплетан изглед моћи да се види такође путем савремене технологије, што још једном говори о споју наше древне Винчанске културе и савременог стваралаштва.

Ана Илић

Ана Илић: Време је да покажемо зашто смо међу лидерима у области креативних индустрија и иновација

Виша саветница председнице Владе Србије и заменица Генералне комесарке Србије за “Експо Дубаи 2020” Ана Илић, која се обратила на конференцији, подсетила је на дугу традицију наступа наше земље на Светским изложбама (први наступ је био пре чак 136 година у Белгији) и истакла важност учешћа на овој глобалној манифестацији:

Током овог периода, Дубаији ће без претеривања бити центар света. Зато је важно да искористимо ову јединствену прилику и да у пуном капацитету представимо најбоље од онога што модерна Србија има. Време је да покажемо свету због чега је Београд проглашен за један од 5 најкреативних градова света – због чега је ЕКСПО Србију препознао као лидера у области креативних индустрија и иновација – и због чега нас називају “Силицијумском долином Балкана” – што је синоним за развој ИТ сектора и врхунских талената.

Управо зато Светска изложба у Дубајиу је прилика да пошаљемо снажну поруку свету о потенцијалима модерне и иновативне Србије, уз могућност остваривања нових пословних, али и даље продубљивање одличних политичких и економских веза”, истакла је Илић.

Слободан Тркуља

Слободан Тркуља: Наступ Србије је у домену културне дипломатије

Инспирација за наступ Србије на Еxпо 2020 Дубаи, лежи у 7.000 година старој Винчанској култури. И као што је Винча представљала центар идеја и стваралаштва неолита, тако и Павиљон Србије – који архитектуром подсећа на коси кров винчанских грађевина – представиће будућност човечанства, у чијем су средишту дигитализација, вештачка интелигенција и виртуелна реалност.

На конференцији су се обратили и Лазар Бодрожа, креативни директор наступа Србије на “Експо 2020 Дубаи” који је истакао да је посебан изазвов био да се неолитска култура чита из футуристичког кључа: “Главни елементи визуелног идентитета нашег наступа, инспирисани су топљењем метала које се у историји први пут десило управо на тлу Винче”.

Слободан Тркуља је истакао важност представљања српских креативних стваралаца и иноватора на светској сцени: “Имао сам прилике да наступам на Светским изложбама и раније, али ово је први пут да Србија, поред музике представља и комплетну креативну индустрију, преко националне платформе Србија ствара, што је већ у домену културне дипломатије.”

Павиљон као иновација – Инспирација потекла из винчанске културе

Централно место у представљању Србије на Светској изложби у Дубаију заузима архитектонски упечатљиви павиљон површине 2.000м2. Павиљон ће бити у потпуности дигитализован и пружиће могућност виртуелног путовања како кроз различите реалности, различите временске периоде тако и кроз различите просторе.

Кроз естетику нашег наступа и видео и остале визуелне материјале, постављамо се футуристички и визионарски, јер нам је свака иновацаја, у многим областима, окренута будућности и не само да идемо у корак са светом, већ смо понекад и међу предводницима. Србија ствара одавно, сада је време да то и покажемо.

Павиљон Србије на Дубаи Експо

Влада Републике Србије обезбедила је и бесплатне чартер летове, у сарадњи са Air Serbia, на релацији Београд-Дубаи-Београд, током трајања Експо-а, а који ће бити на располагању заинтересованим представницима наше пословне заједнице током тачно дефинисаних тематских недеља.

Светска изложба “Експо 2020” ће трајати од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022. године и окупиће рекордне 192 земље света и преко 25 милиона учесника.