Савети и идеје за уметнике: Како ванредно стање може постати прилика

Категорије: УметностОбјављено: 20.03.2020.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Нисмо ни помишљали да ћемо некада морати да пишемо овакав текст. Али шта је ту је. Међу свима нама који седимо у својим кућама има велики број оних којима упркос свему, машта буја и креативност се распламсала, али и оних које овај ситуација збуњује и брине.

 

У ових неколико дана, живот нам се преокренуо. Одложени су концерти и турнеје, отказани су бројни фестивали, публика је у кућама. Али ипак, шта све музичари, и уметници уопште, могу да ураде током ових чудних времена како би остали продуктивни и креативни?

 

Ево неколико корисних савета и идеја:

 

1. Урадите све оне корисне ситнице за које иначе никада немате времена

 

У данашње време већина људи има проблем слободног времена. Постоји увек негде онај списак ситница које заиста треба урадити, али никако да се пронађе тих додатних неколико сати. Зато, искористите време. Освежите информације на вашем сајту, окачите нове фотографије, допуните своје текстове и биографије. Можда да пробате да пишете и блог?

 

2. Осмислите ваш “мерчандајзинг” – беџеви, мајице, шоље

 

Време је да се додатно посветите својој публици. Онај ко вас иначе воли, слуша и прати, сигурно ће пожелети да има нешто “ваше”. Будите креативни и почните од себе: Шта је то што бисте ви волели да имате са знаком, ликом или потписом вашег омиљеног уметника? Идеја је прегршт. Бесплатна платформа за графички дизајн као што је Canva вам може помоћи у томе.

 

3. Организујте мини свирку током изолације и то директно из ваше дневне собе

 

Дакле, ово је веома важно, јер не само да ћете на тај начин “остати у форми” и имати замену за отказане наступе, већ заиста можете некоме улепшати дан у изолацији. Осим тога, људима ће сигурно бити занимљиво да вас виде у вашем кућном окружењу, да завире у место у којем стварате. Не заборавите да будете одговорни у тим тренуцима – позовите људе да буду солидарни и да остану у својим кућама #ostanikodkuće

 

Проучите све могућности Live Streaminga-а:
Instagram и Facebook
Cleeng LivePay-per-view
Twitch
Youtube Live
Patreon
Vimeo Pro

 

4. Проширите мрежу својих пратилаца

 

Активирајте се више на друштвеним мрежама и откријте бројне новине које су претходних месеци увеле платформе за друштвене мреже. А верујте нам на реч да их је много. Сада је идеалан тренутак да осмислите ваше будуће објаве тј. направите план објава на вашим друштвеним мрежама, обрадите и ажурирате фотографије.
Повежите се са свим важним актерима у музичкој индустрији, од колега које поштујете до агената, промотера и институција.
Пошто све то урадите и овај период прође, бићете у великој предности и спремни за нову радну сезону. Срећно!

 

5. Почните са онлајн часовима

 

Зашто не бисте почели да држите онлајн наставу? Постоји толико младих људи жељних знања који сада такође имају мало више времена да се посвете музици. А можда и оних мало старијих који желе да урадите нешто корисно у овим данима. Будите узор, поделите знање. Препоручујемо вам Google Hangouts, Zoom и Skype

 

6. Ко тебе инспирише или како подстаћи креативност?

 

Искористимо ово време у самоизолацији да откријемо нову музику, нове уметнике, нове радијске програме и подцасте. Youtube, Deezer, Xplore Music, Mixcloud, Soundcloud, Bandcamp само неки су од доступних сервиса.
Уз помоћ сајта radio.garden можемо и да путујемо, јер сајт нуди приступ свим интернет радио станицама на нашој планети. Будите креативни и ван ваше професије, прочитајте добру књигу, направите филмски маратон (можда вас баш филмска музика инспирише), научите да кувате неко ново јело.

 

7. “Не напредовати значи назадовати”, Гете

 

Можда ова ситуација на вас утиче тако да једноставно немате инспирацију и не можете да стварате. То је природно и људски, али пробајте да научите нешто ново и овладате неком новом вештином. Научите да свирате неки нови инструмент или погледајте туторијале о основама миксања или ДЈ вештинама. Ко зна, можда ваш правац добије неке нове облике.

 

Јавите нам се уколико имате предлог за допуну ове листе или поделите са нама вашу причу. Сви коментари и сугестије су добродошли.

 

Буди солидаран. Остани код куће.