Рођендан крипто валута – Где је данас Bitcoin и где ће тек бити све валуте?

Категорије: Дизајн, ИновацијеОбјављено: 03.01.2021.0,6 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Још од настанка интернета нема много иновација које су уздрмале свет и тржиште на ком наступају, као што то раде крипто валуте у претхдноих туце година.

Управо је, пре 12 година, 3. јануара 2009. године један човек, или група која се представља под псеудонимом Сатоши Накамото, „изрударио/ла“ прву крипто валуту (КВ) – Bitcoin.

Уз одређена варирања, данас, на свој 12. рођендан, Bitcoin као најјача КВ достиже свој историјски максимум и вреди мало преко 33.000 америчких долара.

О његовој, али и вредности других крипто валута, њиховој будућности, проценама, али и blockchain заједници у Србији разговарали смо са домаћим стручњацима на овом пољу, Александром Матановићем и Иваном Бјелајцем.

Aлександар је почео као „miner“ у blockchain екосистему пре једну деценију, затим је био трговац КВ, а данас је оснивач и CEO локалног Bitcoin маркета ECD, CoinTelegraph франшизе у Србији и један од оснивача Serbian Bitcoin Association.

Иван је већ дуго у овом екосистему где је покренуо низ различитих фирми и заједница попут Polygon-а или MVP Workshop, председник је Serbia Blockchain Initiative, али и саветник по питању КВ за EBRD и директан амбасадор за једну од КВ, Polkadot.

Тренутна вредност Bitcoin-а као највредније крипто валуте је мало изнад 30.000 долара, што је рекордна вредност. За разлику од њега, остале КВ су, углавном, још увек доста далеко од својих рекордних вредности. Колико је овај убрзани раст најстарије КВ утицао на цео екосистем? 

ИВАН: Крипто валуте су дефинитивно прешле изванредан пут за ових 12 година и доказале су да је путем blockchain-a као технологије могуће пренети информацију и вредност било где на свету преко интернета, и то без посредника. Раст њихове вредност је само доказ све већег и већег поверења у овакве децентрализоване системе базиране на blockchain-у.

АЛЕКСАНДАР: То значи да ово што тренутно видимо на тржишту представља такозвани „bull runBitcoin који само донекле прате altcoin-и, односно остале КВ и видећемо да ли ће се то у наставку овог тренда променити.

Врло је тешко одговорити шта је најбоље када су крипто валуте у питању, јер зависи за шта?! Коришћење КВ је доста комплекснија тема с обзиром на то да постоје различите врсте крипто валута и за шта заиста могу да се користе. Ни питање инвестирања није ништа лакше јер зависи који сте тип инвеститора. Имамо ли ту неку најпопуларнију теорију и смернице?

ИВАНBitcoin је дефинитивно прва и најпопуларнија КВ и његов тренутни раст вредности је такав да управо то и показује. Bitcoin, са друге стране, није најбоља КВ за све намене. Etherеum, Polkadot и Cosmos, за сада, предњаче када су у питању платформе за развој производа базираних на blockchain-у или других КВ.

АЛЕКСАНДАР: За инвеститоре који су мало „конзервативнији“, који траже сигурније инвестиције, свакако је да су ту број 1 и 2 Bitcoin и Ethereum, као две најјаче КВ и једине које се озбиљније користе. Оне представљају неки „safe bet, колико год може да буде безбедно (safe) у крипто екосистему.

За оне који траже мало веће приносе и који би да зараде x100 или x1.000 наведена два свакако да нису решење јер нема простора за толики раст, тако да треба тражити неке нове coin-е који су тек на почетку с тим да, реално, велика већина њих ће пре вредети 0 него што ће вредети 100 или 1.000х више. Али, просто, ко тражи веће добитке, он мора да тражи нешто егзотичније и ризичнији.

Оба наша саговорника водећи су људи различих blockchain заједница у Србији али, искрено, и њима је тешко да процене колико је она тачно велика. Међутим, оно што знамо је да свакако постаје све већа и занима нас колико се њих овом темом заиста стручно и бави?

ИВАН: У Србији имамо преко 50 фирми које се активно баве blockchain-ом у неком капацитету. За више од пола њих је то једина област деловања. Имамо и оне базиране у Србији које су укључене у развој великих глобалних пројеката. Због свега тога је blockchain као систем препознат као један од најразвијенијих локалних startup екосистема.

АЛЕКСАНДАР: Генерално, барем у mainstream медијима и међу тзв. обичним људима, о томе се не прича толико као што се причало пре три године када смо имали претходне рекордне вредности различитих КВ.

Има пуно тимова који вредно раде праве супер ствари али нису толико медијски експонирани. Вероватно да их има пуно за које никад нисам чуо. Нажалост, не постоји неко место где се такве фирме окупљају и не постоји нешто што би представљало неку целокупну тзв. заједницу или неку врсту удружења. То је нешто за шта се надам да ће се променити у будућности јер мислим да би то било добро за даљи развој.

Bitcoin је 8. септембра био 10.375$, 25. децембра 24.500$, а данас је близу 34.000$. Bitcoin као бренд, много је јачи у односу на све остале јер ниједан други coin још увек није успео да се позиционира довољно јако, али да ли је то зато што га људи и ван крипто заједнице доживљавају као нешто јако и као нешто у шта треба улагати?

ИВАН: Раст цене Bitcoin-а у последње време је умногоме утицала и одлука PayPal-a да га званично дода у свој систем плаћања, и подржи на тај начин. То чини све већи број фирми и институција. Верујем да је зато blockchain две до три године далеко од употребе у свакодневном животу, пре свега у финансијској индустрији и да су КВ велики део тога.

АЛЕКСАНДАР: Постоји много разлога зашто је Bitcoin испред осталих. Свакако то што је најстарији и што има најјачу инфраструктуру, односно процесорску снагу која подржава Bitcoin мрежу, која је неупоредиво јача од било које друге, тренутно. Иако је од настанка Bitocin-а пре тачно 12 година до данас настало преко 10.000 КВ, и даље за велику већину људи, када кажемо КВ они заправо чују Bitcoin, што је углавном све што знају од КВ.

Он је успео да се позиционира као нека врста „дигиталног злата“ и као што у реалном свету не можете да имате више врста злата тако и у овом крипто свету има само једно злато и ови сви остали могу да се боре да буду, евентуално, сребро. Сад, ту бих искључио неке coin-е као што су споменути Ethereum који се практично и не бори са Bitcoin-ом за статус дигиталног злата нити је икада желео да буде новац већ је то платформа која нуди неке друге различите могућности осим самог преноса вредности.

Логично је да је реална предвиђања тешко дати, али занима нас шта је процена, какав ће бити развој и употреба КВ у наредним годинама?

ИВАН: Колико ће нам времена бити потребно да производе базиране на blockchain технологији користимо свакодневно на начин на који данас користимо мобилне апликације је већ тешко питање које умногоме зависи од брзине дигитализације и аутоматизације целог друштва, као и компанија. Ово је свакако тек долазећа технологија чији ћемо пун капацитет тек у будућности осетити и искрено се надам да ће Србија бити једaн од пионира у њеном развоју.

АЛЕКСАНДАР: КВ су један потпуно нови феномен, невероватна иновација која ће, по мом мишљењу, само расти у наредним годинама. Када кажем раст не значи нужно да ће цена сваке године бити све већа, али свакако да ће инфраструктура код њих јачати, да ће се број корисника повећавати, да ћемо имати нове апликације, неке нове употребне вредности тако да, дугорочно гледано, изузетно сам оптимистичан.

Просто, не видим да нешто може да парира овом екосистему јер количина иновација који се догађа у њему, количина креативности је далеко испред било које друге области када су финансије у питању. Просто је неминовно да ова област настави да расте и да јача.