Publikacije projekta Srbija stvara

Analiza ekonomskih efekata sektora muzičke industrije na ekonomiju Srbije

Muzička industrija u Srbiji broji gotovo 20.000 stalno zaposlenih u okviru 29 različitih delatnosti. Samo tokom prethodne godine muzička industrija ostvarila je promet od 168 miliona evra, što predstavlja porast za čak 89 odsto u odnosu na situaciju od pre pet godina.

Preuzmi brošuru

Kontinuirani rast kreativnih industrija u Srbiji

Sektor kreativnih industrija je u analiziranom periodu ostvario udeo od od 5,8 do 6,3 odsto u BDP-u Srbije, dok je u periodu od 2016. do 2023. godine broj zaposlenih u sektoru porastao za 37 odsto, a ukupan izvoz za čak 81 odsto.

Preuzmi brošuru

Brošura Srbija stvara

Sadržaj brošure sastoji se od informacija o novoj, nacionalnoj platformi Srbija stvara, životu i radu u Srbiji, podsticajima koje naša zemlja nudi u okviru različitih industrija, o najznačajnijim manifestacijama i zanimljivostima sa ovih prostora.

Preuzmi brošuru

Srbija stvara priče

Srbija stvara priče je začetak niza kratkih priča o savremenoj srpskoj književnosti u kojima će zainteresovani čitalac, urednik, prevodilac, književni agent… moći da pronađe ponešto o relevantnim autorima savremene srpske književnosti.

Preuzmi brošuru

Kreativne industrije u Srbiji

Ekonomski fakultet, Univerziteta u Beogradu sproveo je analizu ekonomskih efekata kreativnih industrija na ekonomiju Srbije u periodu od 2014. do 2020. godine. Kreativne industrije čine 7.4% BDP-a Srbije; od 2014. godine ostvaruju rast od 60%.

Preuzmi izveštaj