Predstavljanje kreativnih habova na Sajmu turizma

Kategorije: Inovacije, PreduzetništvoObjavljeno: 25.02.2019.Tags: , , , , , , 0,2 min za čitanje
PODELI

Coworking asocijacija Srbije uz podršku nove nacionalne platforme Srbija stvara predstavila je svoj rad i predstojeću konferenciju (9-11. oktobar 2019, Beograd) u okviru omladinskog turizma na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu.

Habovi kroz sopstveno inoviranje i razvoj rastu u inspiratore inovacija u široj zajednici. Oni predstavljaju zamajce novih načina poslovanja i saradnje sa sredinom u kojoj rade, shodno globalnim promenama u prirodi rada i odgovor su na potrebe mladih koji drugačije percepiraju poslovanje.

 

Coworkingasocijacija Srbije

Coworking, coliving prostori i habovi Srbije su se u decembru 2018. godine udružili u Coworking asocijaciju Srbije. Ovu asocijaciju osnovalo je 20 prostora s ciljem da se unapredi rad ovih prostora i njihova promocija, kao i da se doprinese razvoju preduzetništva i zapošljavanja mladih kroz različite aktivnosti – konferencije, istraživanja, obrazovanje i promotivne kampanje. Članovi asocijacije su BRC Runners Hub (Beograd), Deli (Niš), ICT Hub (Beograd), In Centar (Beograd), InfostudHub (Subotica), KG Coworking  & Hub (Kragujevac), Klub Heroja (Novi Pazar), Kulturni centar LAB (Novi Sad), Marsh Open Space (Beograd), Mokrin House (Mokrin), Nova Iskra (Beograd), Office Me (Beograd), PaperGirl Galerija Hub (Beograd), Pomak (Zaječar), Rural Hub (Vrmdža), Smart Office (Beograd), Source Hub (Mali Iđoš), StartIT Centar (Beograd, Novi Sad, Inđija, Valjevo, Šabac, Vršac, Zrenjanin i Subotica)…

 

Omladinski Sajam turizma

U cilju unapređenja i promocije svih tipova turizma, Beogradski sajam predstavlja još jedan, novi, segment turističke ponude. Omladinski turizam je jedan od najpopularnijih oblika turizma koji značajno učestvuje u ukupnim turističkim kretanjima.

 

U Hali 1A biće predstavljene najpopularnije domaće turističke agencije, ali i organizacije, manifestacije i projekti koji u svom fokusu poslovanja imaju mlade ljude. Mladi najčešće putuju na koncerte, festivale i žurke, pa je tako planirano da se u hali predstave i najznačajnije muzičke i kulturne manifestacije koje se održavaju u našoj zemlji.

 

Habovi u brojkama

U Beogradu radi najviše coworking prostora, njih 40%, a ostali u Vojvodini i centralnoj Srbiji. U ovim prostorima radi preko 900 coworkera. Coworkere u Srbiji najviše čine mladi, 50% njih ima od 15 do 30 godina, a druga polovina između 30 i 45 godina. Oko 40% korisnika habova u Srbiji radi u IT industriji, a ostali u oblastima kreativnih industrija kao što su marketing, dizajn, fotografija, arhitektura.. Svakog meseca u ovim prostorima širom Srbije organizuje se u proseku 300 događaja, prosečna mesečna članarina je 96 evra, a godišnji prihod coworking prostora je u 2018. godini iznosio više od 3 miliona evra.