Представљање креативних хабова на Сајму туризма

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 25.02.2019.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Coworking асоцијација Србије уз подршку нове националне платформе Србија ствара представила је свој рад и предстојећу конференцију (9-11. октобар 2019, Београд) у оквиру омладинског туризма на овогодишњем Сајму туризма у Београду.

Хабови кроз сопствено иновирање и развој расту у инспираторе иновација у широј заједници. Они представљају замајце нових начина пословања и сарадње са средином у којој раде, сходно глобалним променама у природи рада и одговор су на потребе младих који другачије перцепирају пословање.

 

Coworking асоцијација Србије

Coworking, coliving простори и хабови Србије су се у децембру 2018. године удружили у Coworking асоцијацију Србије. Ову асоцијацију основало је 20 простора с циљем да се унапреди рад ових простора и њихова промоција, као и да се допринесе развоју предузетништва и запошљавања младих кроз различите активности – конференције, истраживања, образовање и промотивне кампање. Чланови асоцијације су BRC Runners Hub (Београд), Дели (Ниш), ICT Хуб (Београд), Ин Центар (Београд), InfostudHub (Суботица), КГ Coworking  & Hub (Крагујевац), Клуб Хероја (Нови Пазар), Културни центар ЛАБ (Нови Сад), Marsh Open Space (Београд), Мокрин Хоусе (Мокрин), Нова Искра (Београд), Office Me (Београд), PaperGirl Галерија Хуб (Београд), Помак (Зајечар), Рурал Хуб (Врмџа), Smart Office (Београд), Source Hub (Мали Иђош), СтартИТ Центар (Београд, Нови Сад, Инђија, Ваљево, Шабац, Вршац, Зрењанин и Суботица)…

 

Омладински Сајам туризма

У циљу унапређења и промоције свих типова туризма, Београдски сајам представља још један, нови, сегмент туристичке понуде. Омладински туризам је један од најпопуларнијих облика туризма који значајно учествује у укупним туристичким кретањима.

 

У Хали 1А биће представљене најпопуларније домаће туристичке агенције, али и организације, манифестације и пројекти који у свом фокусу пословања имају младе људе. Млади најчешће путују на концерте, фестивале и журке, па је тако планирано да се у хали представе и најзначајније музичке и културне манифестације које се одржавају у нашој земљи.

 

Хабови у бројкама

У Београду ради највише цоwоркинг простора, њих 40%, а остали у Војводини и централној Србији. У овим просторима ради преко 900 цоwоркера. Цоwоркере у Србији највише чине млади, 50% њих има од 15 до 30 година, а друга половина између 30 и 45 година. Око 40% корисника хабова у Србији ради у ИТ индустрији, а остали у областима креативних индустрија као што су маркетинг, дизајн, фотографија, архитектура.. Сваког месеца у овим просторима широм Србије организује се у просеку 300 догађаја, просечна месечна чланарина је 96 евра, а годишњи приход цоwоркинг простора је у 2018. години износио више од 3 милиона евра.