Прва изложба уличне уметности и графита Београда у виртуелном простору

Категорије: УметностОбјављено: 17.12.2020.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Прва изложба уличне уметности и графита Београда у виртуелном простору је доступна публици из целог света на платформи наших креативних амбасадора VR-All Art. Представљено је преко 40 радова које су домаћи и страни аутори стварали на улицама Београда.

 

У јединственом виртуелном простору платформе VR-All Art постављена је изложба под називом “Take III – Loving Street art Belgrade”.

 

Посетиоци из целог света ће имати прилику да приступе изложби путем веб странице са било ког компјутера или лаптопа, као и уз коришћење VR опреме. Циљ изложбе је да омогући јединствено уметничко искуство и упознавање са светом графита и уличне уметности Београда.

Ово је иновативни приступ представљању уличне уметности и графита који ће омогућити упознавање са делима која су домаћи и страни уметници стварали на улицама Београда.

 

Иако ништа не може да замени посматрање и истраживање графита и уличне уметности у реалном простору, у последњој деценији, а посебно у 2020. години је постало очигледно да нове технологије дају додатну димензију овој области уметности”, рекла је Љиљана Радошевић, историчарка уметности и ауторка изложбе.

 

Када „закораче“ у простор изложбе “Take III – Loving Street art Belgrade”, посетиоци могу да прегледају преко 40 радова подељених у категорије – стара школа графита, сарадње више уметника, карактери, шаблони, налепнице, мурали… Изложена дела прате текстови који описују контекст у којем су изабрани радови настајали и пружају увид у историју развоја графити и стреет арт културе у Београду.

 

Текстови су на енглеском језику, а могуће је и аудио праћење изложбе.

Поред изложбе, у простору је постављена и виртуелна реплика једног београдског зида у природној величини. Посетиоци могу да приђу зиду и детаљно прегледају радове. Аутор пројекта је организација “Street Art Belgrade” чији се чланови преко две деценија баве истраживањем, документовањем и популаризацијом уличне уметности и графита. За изложбу “Loving Street Art Belgrade” су изабрани радови који су били најпопуларнији на инстаграм страници „Street Art Belgrade“ у претходном периоду.

 

Изложба се налази на револуционарној платформи VR-All Art која служи за излагање и истраживање уметничких дела у виртуелним и проширеним световима.

 

Циљ пројекта “Street Art Belgrade” и изложбе је да фотографије и информације о графитима и уличној уметности постану доступне широј јавности. Пројекат је реализован уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.