Otvorena kulturna stanica „Svilara“ u Novom Sadu

Kategorije: Inovacije, UmetnostObjavljeno: 01.11.2018.0,1 min za čitanje
PODELI

Otvorena kulturna stanica „Svilara“ u Novom Sadu

 

Svečanim otvaranjem „Svilare“ 23. oktobra 2018. godine ostvarena odlična saradnja privatnog i javnog sektora, i nastavljena decentralizacija kulture

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je u Novom Sadu otvorila novu kulturnu stanicu „Svilara“ i prisustvovala prezentaciji projekta izgradnje kulturnog distrikta „Kineska četvrt“, koji se sprovodi u okviru programa „Novi Sad prestonica kulture 2021“. Podršku otvaranju novih kreativnih habova i kulturnih stanica poput „Svilare“, pružio je Kabinet predsednice Vlade Ane Brnabić kroz aktivnosti Saveta za kreativne industrije i platforme „Srbija stvara / Serbia Creates“.

 

Tim povodom predsednica Vlade je izjavila „Razvoj ovog projekta je deo platforme „Srbija stvara“ koja afirmiše vrednosti savremene Srbije, priznate u svetu po svojoj kreativnosti i inovativnosti u svim sektorima privrede i na svim nivoima društva. Uveliko je započet proces drugačijeg brendiranja Srbije.“ Dodala je i da „Srbija stvara umetnost, kulturu, med, filmove, iskustva i to je sve što ćemo pokazati svetu da imamo i da možemo. U tome veliku ulogu igra Novi Sad i EPK 2021, u partnerstvu sa Gradom i Pokrajinskim vladom „

 

Novootvorena kulturna stanica „Svilara“, koja se nalazi na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile, predstavlja jedinstveni, samoodrživi centar kreativnosti u Novom Sadu. Prilikom svečanog otvaranja, predsednica Vlade je istakla da je „Svilara“ odličan primer dobre saradnje između privatnog i javnog sektora.

 

Otvaranju i prezentaciji prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor fondacije „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković.

 

„Danas, kad se obeležava 74 godine oslobođenja od fašizma, stvaranjem novih sadržaja pokazujemo da verujemo u budućnost i da imamo sposobnost da našoj deci omogućimo uslove za dalji razvoj. Srećan sam što se ideje, koje smo prezentovali pre par godina i koje su posmatrane sa sumnjom, danas realizuju.“ kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

 

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković, rekao je da će do 2021. godine, kada će Novi Sad biti prestonica kulture u Evropi, ukupno šest kulturnih stanica biti završeno i osposobljeno, a da je „Svilara“ treća po redu.

 

„To je obnova kulturnog nasleđa u godini evropskog kulturnog nasleđa. Panel nezavisnih eksperata i komesara za kulturu Evropske komisije, koji su posetili Novi Sad u julu, rekli su da se vidi veliki napredak“, rekao je Milenković i dodao „Kulturne stanice treba da posluže za internacionalizaciju kulturne scene Novog Sada i Srbije, ali i decentralizaciju kulture“.

 

Svilara će imati četiri različita prostora za rad: Društveni centar i kafe namenjen lokalnim nevladinim organizacijama i edukativnim aktivnostima, koncertnu salu za različite muzičko-scenske programe, studio za snimanje i veliki radni prostor za preduzetnike, pojedince i organizacije.