Отворена културна станица „Свилара“ у Новом Саду

Категорије: Иновације, УметностОбјављено: 01.11.2018.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Отворена културна станица „Свилара“ у Новом Саду

 

Свечаним отварањем „Свиларе“ 23. октобра 2018. године остварена одлична сарадња приватног и јавног сектора, и настављена децентрализација културе

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је у Новом Саду отворила нову културну станицу „Свилара“ и присуствовала презентацији пројекта изградње културног дистрикта „Кинеска четврт“, који се спроводи у оквиру програма „Нови Сад престоница културе 2021“. Подршку отварању нових креативних хабова и културних станица попут „Свиларе“, пружио је Кабинет председнице Владе Ане Брнабић кроз активности Савета за креативне индустрије и платформе „Србија ствара / Serbia Creates“.

 

Тим поводом председница Владе је изјавила „Развој овог пројекта је део платформе „Србија ствара“ која афирмише вредности савремене Србије, признате у свету по својој креативности и иновативности у свим секторима привреде и на свим нивоима друштва. Увелико је започет процес другачијег брендирања Србије.“ Додала је и да „Србија ствара уметност, културу, мед, филмове, искуства и то је све што ћемо показати свету да имамо и да можемо. У томе велику улогу игра Нови Сад и ЕПК 2021, у партнерству са Градом и Покрајинским владом „

 

Новоотворена културна станица „Свилара“, која се налази на месту некадашње фабрике за бојење свиле, представља јединствени, самоодрживи центар креативности у Новом Саду. Приликом свечаног отварања, председница Владе је истакла да је „Свилара“ одличан пример добре сарадње између приватног и јавног сектора.

 

Отварању и презентацији присуствовали су и председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор фондације „Нови Сад 2021“, Немања Миленковић.

 

„Данас, кад се обележава 74 године ослобођења од фашизма, стварањем нових садржаја показујемо да верујемо у будућност и да имамо способност да нашој деци омогућимо услове за даљи развој. Срећан сам што се идеје, које смо презентовали пре пар година и које су посматране са сумњом, данас реализују.“ казао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

 

Директор Фондације „Нови Сад 2021“, Немања Миленковић, рекао је да ће до 2021. године, када ће Нови Сад бити престоница културе у Европи, укупно шест културних станица бити завршено и оспособљено, а да је „Свилара“ трећа по реду.

 

„То је обнова културног наслеђа у години европског културног наслеђа. Панел независних експерата и комесара за културу Европске комисије, који су посетили Нови Сад у јулу, рекли су да се види велики напредак“, рекао је Миленковић и додао „Културне станице треба да послуже за интернационализацију културне сцене Новог Сада и Србије, али и децентрализацију културе“.

 

Свилара ће имати четири различита простора за рад: Друштвени центар и кафе намењен локалним невладиним организацијама и едукативним активностима, концертну салу за различите музичко-сценске програме, студио за снимање и велики радни простор за предузетнике, појединце и организације.