Nacionalna platforma Srbija stvara na Forumu u Kairu

Kategorije: DiplomatijaObjavljeno: 10.11.2023.0,2 min za čitanje
PODELI

Nacionalna platforma Srbija stvara učestvovala je na prestižnom Forumu u Kairu, jednodnevnoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj strategijama za širenje globalne kreativne ekonomije. Forum je poslužio kao ključna platforma za razvijanje partnerstava usmerenih na izgradnju održivih ekonomija orijentisanih na budućnost, potvrđujući ulogu kreativnog sektora kao brzo rastuće komponente svetske ekonomije. Forum je pružio različite perspektive, koristeći studije slučaja i inicijative politika iz Afrike, Azije i šire. Ključne teme o kojima se diskutovalo uključivale su Intelektualnu svojinu, posrednike i unapređenje veština i obrazovanja u kreativnom sektoru. Dinamična razmena znanja kroz diskusije sa međunarodnim stručnjacima, panel diskusijama i neformalnim interakcijama, omogućile su sveobuhvatno razumevanje potencijala i izazova kreativnih industrija.

Na konferenciji je posebno istaknuta „Globalna agenda za kulturne i kreativne industrije: 11 ključnih akcija“, kao odgovor na poziv Generalne skupštine UN za zajedničkim naporima za obnovu nakon Covid-19. Ova agenda, koju je osmislio Međunarodni savetodavni odbor Centra za politiku i dokaze kreativnih industrija Velike Britanije i koji je sazvao British Council, predstavlja dvogodišnju globalnu saradnju i diskusiju. Nacionalna platforma Srbija stvara aktivno radi na integraciji ovih preporuka u svoje strateške inicijative, prepoznajući vrednost međunarodnih politika i istraživanja kulturnih i kreativnih industrija.

Učešće na forumu bilo je deo inicijative Britanskog saveta „Wider Europe“, koja ima za cilj podršku zemljama van EU da ostanu u toku sa razvojem sektora. Naglasak inicijative na inkluzivnom deljenju informacija usklađen je sa ciljevima platforme, koja deluje kao posrednik u katalizovanju rasta šire kreativne zajednice u Srbiji.

Učešće nacionalne platforme Srbija stvara na Forumu u Kairu poboljšalo je međukulturnu razmenu, razvilo strateška međunarodna partnerstva i pružilo priliku za deljenje najbolje prakse – povećavajući globalni doseg, konkurentnost i posvećenost Srbije održivom razvoju. Ovo angažovanje pozicioniralo je organizaciju u prvim redovima kulturne diplomatije, zalažući se za otporan kreativni sektor koji je od vitalnog značaja kako za lokalni tako i za međunarodni ekonomski i kulturni pejzaž.