Национална платформа Србија ствара на Форуму у Каиру

Категорије: ДипломатијаОбјављено: 10.11.2023.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија ствара учествовала је на престижном Форуму у Каиру, једнодневној међународној конференцији посвећеној стратегијама за ширење глобалне креативне економије. Форум је послужио као кључна платформа за развијање партнерстава усмерених на изградњу одрживих економија оријентисаних на будућност, потврђујући улогу креативног сектора као брзо растуће компоненте светске економије. Форум је пружио различите перспективе, користећи студије случаја и иницијативе политика из Африке, Азије и шире. Кључне теме о којима се дискутовало укључивале су Интелектуалну својину, посреднике и унапређење вештина и образовања у креативном сектору. Динамична размена знања кроз дискусије са међународним стручњацима, панел дискусијама и неформалним интеракцијама, омогућиле су свеобухватно разумевање потенцијала и изазова креативних индустрија.

На конференцији је посебно истакнута „Глобална агенда за културне и креативне индустрије: 11 кључних акција“, као одговор на позив Генералне скупштине УН за заједничким напорима за обнову након Covid-19. Ова агенда, коју је осмислио Међународни саветодавни одбор Центра за политику и доказе креативних индустрија Велике Британије и који је сазвао British Council, представља двогодишњу глобалну сарадњу и дискусију. Национална платформа Србија ствара активно ради на интеграцији ових препорука у своје стратешке иницијативе, препознајући вредност међународних политика и истраживања културних и креативних индустрија.

Учешће на форуму било је део иницијативе Британског савета „Wider Еuropе“, која има за циљ подршку земљама ван ЕУ да остану у току са развојем сектора. Нагласак иницијативе на инклузивном дељењу информација усклађен је са циљевима платформе, која делује као посредник у катализовању раста шире креативне заједнице у Србији.

Учешће националне платформе Србија ствара на Форуму у Каиру побољшало је међукултурну размену, развило стратешка међународна партнерства и пружило прилику за дељење најбоље праксе – повећавајући глобални досег, конкурентност и посвећеност Србије одрживом развоју. Ово ангажовање позиционирало је организацију у првим редовима културне дипломатије, залажући се за отпоран креативни сектор који је од виталног значаја како за локални тако и за међународни економски и културни пејзаж.