Национална платформа Србија ствара званично члан међународног Института за културну дипломатију – ICD

Категорије: ПредузетништвоОбјављено: 06.05.2021.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија ствара званично је постала члан међународне и непрофитне организације Институт за културну дипломатију (Institut for Cultural Diplomacy – ICD) и тиме се прикључила глобалној заједници која дели уверење о важности културног разумевања и јавне дипломатије као основног алата интеракције у савременом свету.

Будући да су јавна и културна дипломатија одавно препознате као главни инструменти за промоцију међукултурних и међудржавних веза, Институт за културну дипломатију (ICD) основан је управо у циљу њиховог промовисања глобалном нивоу и јачањем интеркултурних односа – што доприноси постизању глобалног мира. У том контексту примарна делатност ICD-а  је развој и промоција културне дипломатије у циљу подизања свести о њеној важности и разумевању на локалном и међународном нивоу. Један од фокуса ICD-а је спровођење активности брендирања нација заснованих на културној дипломатији, које укључују све главне стубове брендирања нације, јавне дипломатије и економског развоја, а покривају широк спектар различитих поља, актера и активности из области образовања, креативне индустрије и научних истраживања.

Јавна и културна дипломатија ефикасно су средство за јачање угледа и изградње позитивног имиџа Србије на међународној сцени. Афирмисање и промоција Србије кроз представљање креативних идеја и стваралаштва, културног идентитета нашег народа, научних иновација и у опште талентованих појединаца којима Србија обилује – најбољи су начин да се представимо свету. Управо због тога је важно свако стратешки испланирано и координисано учешће и презентовање Србије и платформе Србија ствара као националног бренда на међународној сцени,  посебно у години коју Уједињене нације обележавају као међународну годину креативних економија за одрживи развој. Посебна нам је част што је Институт за културну дипломатију препознао важност учешћа и партнерства националне платформе Србија ствара у својој породици”, каже Ана илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије која предводи тим платформе Србија ствара.

Директор ICDMark C. Donfried честитао је Србији на одличној иницијативи и изразио наду да ће са националном платформом  Србија ствара, као званичним чланом ICD-а, сарађивати на различитим пољима и пројектима.

Верујемо да се сада, више него икада, у овом изазовном добу у којем дневним редом организација доминирају глобални изазови и влада глобалног управљања, морају успоставити успешни програми брендирања држава, који пак морају бити засновани на стварном стању ствари и пружити подршку заједници у решавању и ублажавању највећих изазова. ICD стога види велики потенцијал у Србији која ће на много начина имати користи од ангажовања у активностима културне дипломатије, као допринос државном имиџу Србије као иновативној земљи, која је посвећена култури и допринос државном пословном учинку. Активности културне дипломатије обухватају многа различита поља и укључују разнолику комбинацију партнера на локалном, националном и међународном нивоу – владе држава, интердисциплинарна мешавина партнера и организација као што су невладине организације, универзитети, медијске организације, културне институције – које ће повећати свој утицај на локалном и глобалном нивоу, будући да активно укључење заједнице води до нових и иновативних пословних прилика и идеја.

 

ICD интензивно сарађује са члановима свог саветодавног одбора, стручњацима, практичарима и мрежним партнерима из целог света, на развоју истраживања на пољу јавне и културне дипломатије и сродних области, као и на пракси и примени културне дипломатије – од стране појединаца , заједнице, државе или институционалних актера.

Национална платформа Србија ствара је кровно, међуресорно тело чија је мисија да подстиче развој креативних индустрија, науке и економије засноване на знању, као и да креира нов национални бренд који Србију представља у светлу модерне и иновативне земље, креативних и талентованих људи.

 

Институт за културну дипломатију (Institut for Cultural Diplomacy – ICD) је међународна, непрофитна организација основана 1999. године у Сједињеним америчким државама. Од 2003. године седиште ICD-а налази се и у Немачкој у Берлину. ICD континуирано ради на развоју нових и иновативних иницијатива културне дипломатије, активно подстиче и подржава културну дипломатију као академску дисциплину, промовише важност културне дипломатије кроз сопствене иницијативе, али и удруживањем и комуникацијом са другим актерима.

 

Активности ICD спроводе и четири главне партнерске институције: Организација за образовање и развој младих (OIED), Интерпарламентарна алијанса за људска права и глобални мир (IPAHP), ICD Кућа уметности и Културе и Академија за културну дипломатију чији је циљ развој и подизање свести о теорији и пракси културне дипломатије и сродним пољима (глобално управљање, међународно право, људска права, одрживих економија, креативне индустрије, сценске уметности).