Марко – Савремена плесна представа

Категорије: УметностОбјављено: 09.02.2020.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

“Плесна представа Марко истражује односе између мужјака и женки у мачоистичком свету који смо наследили од наших балканских предака. Као текстуални предложак користи се народна епска песма Марко Краљевић и Вила. Табу је и изазов реинтерпретирати национално наслеђе на којем цела наша заједница гради свој родни и полни идентитет. Ипак анонимни/колективни народни певач нуди много више материјала од апотеозе наводно природне и конструктивне мужјачке доминације и женкине субмисивности. Представа пружа каталог мушко – женских односа конструисаних око појмова као што су моћ, надмоћ, предатор, плен, жртва, замка, мимикрија, лов, покоравање, предаја, сексуалност, ишчекивање… Ови односи и појмови се пред гледаоцем показују у новом светлу. Неочекиваним следом и неочекиваним преокретима прича о „краљевићима“ и „вилама“ посматрача води у збуњујуће пределе сексуалности и сексуалне борбе међу половима. Задире се дубоко у срж међуљудских односа у којима се копрцамо данас и овде, у којима се не осећамо поштовано или се не осећамо поштено. Архаични односи не могу да се аплицирају на свремене чланове заједнице, ипак због сопствене несигурности нисмо спремни да прихватимо нове. Да ли наш менталитет/заједница глорификује архаичне мачоистичке односе зато што они држе заједницу на окупу или слабости нашег менталитета/заједнице и даље држе саму заједницу у кавезу мачоистичких односа?” рекао је Александар Николић, редитељ.

 

Аутор пројекта МАРКО – савремена плесна представа је Ана Крстајић, једна од најистакнутијих младих композитора у Србији. Њена музика се изводила у региону као и у Русији, Немачкој, Италији, Француској, Словенији, Грчкој, Великој Британији и у Сједињеним Америчким Државама. Након завршених основних и мастер студија на Факултету музичке уметности у Београду под менторством проф. Исидоре Жебељан, као и мастер студија на реномираном Беркли Музичком Колеџу, активно се бави компоновањем класичне и примењене музике у Србији и у иностранству. Током последњих годину дана Анин рад се могао чути на пројектима као што су ТВ серије Беса (Прва Српска ТВ) и Жмурке (РТС 1), кратки филмови Покоравање (Србија), 3 Years 1 Night (Пољска), играни филм Хероји (Србија), документарни филмови КРЕКА (Србија) и Hooked On (Кина, Србија) позоришна представа Вртешка (Бошко Буха) и другим. Тренутно ради као главни композитор у студију Devotion Studios на видео игри Heroic компаније Нордеус и као асистент композитора у музичком студију Sonic Tree у области индустрије филма, ТВ серија и адвертајзинга.

 

Ауторски тим пројекта чине:
Никола Павловић – Кореограф
Ана Крстајић – Композитор
Александар Николић – Редитељ
Игор Јагић – Костимограф

 

У пројекту учествују:
Мила Стијак – репетитор
Ана Спремић – организатор

 

Играчи:
Бранко Митровић
Јакша Филиповац
Јована Грујић
Андреа Добрић
Бисера Димчева
Сандра Милошевић
Тијана Копривица
Катарина Бућић
Љубица Нешић
Лука Стојковић
Вања Халупа

 

Музика је извођена од стране гудачког оркестра Метаморфозис под вођством диригента Ивана Марковића.
Пројекат је реализован захваљујући подршци Института за Уметничку игру, Градског Секретаријата за културу Града Београда и Србија ствара.

 

МАРКО – Савремена плесна представа