Конкурс ”Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана”

Категорије: Иновације, УметностОбјављено: 10.01.2020.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Конкурс ”Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана” је отворен 17. децембра 2019. године и траје до 17. марта 2020. године.

Општи циљ конкурса је пружање подстицаја помирењу и изградњи добросуседских односа на Западном Балкану кроз културну сарадњу.

Специфични циљеви конкурса су:

  • Јачање прекограничне културне сарадње унутар региона Западног Балкана и држава чланица ЕУ;
  • Јачање конкурентности културних и креативних индустрија у региону.

Сходно томе одређени су следећи приоритети за одабир пројеката:

  1. Јачање капацитета културних и креативних индустрија да делују на транснационалном и међународном плану;
  2. Повећање транснационалне циркулације уметничких дела и мобилности актера у култури и уметности;
  3. Унапређење интеркултурног дијалога између уметника, професионалаца у култури и шире јавности.

Будући да се конкурс финансира из ЕУ програма ИПА II у пројектима могу учествовати само земље чланице ЕУ и земље Западног Балкана. На конкурс се могу пријавити само правна лица, а пројекти морају бити партнерски. Партнерство пројекта мора да чини најмање пет партнера (носилац пројекта + четири партнера), с најмање два партнера из две различите земље Западног Балкана и најмање два партнера из две различите ЕУ земље.

Минимални износ бесповратних средстава по пројекту биће 100 000 €, а максимални износ 500,000 €. Тражени износ бесповратне помоћи може представљати до 85% укупних оправданих трошкова пројекта. Преостали износ (15%) осигурава подносилац предлога пројекта.

Минимално време трајања пројекта је 24 месеца, а максимално 48 месеци. Активности на пројекту морају да отпочну између 1. јануара и 31. марта 2021. године.

Треба имати у виду да се на овај конкурсни позив не могу предати пријаве које су већ предате на последњи распис конкурса за европске пројекте сарадње.

Приручник за апликанте, све потребне услове и документацију можете прегледати овде.

Деск Креативна Европа Србија и Антена Култура Деска Србија вам стоје на располагању за помоћ при конкурисању. Јавите нам се да закажемо састанак и заједно размотримо могућности за конкурисање.

Позивамо вас и да пратите објаве на нашем сајту о догађајима које ћемо организовати у наредном периоду, а у циљу што боље припреме домаћих установа и организација за конкурсање.