КОНКУРС „ОД ИНСПИРАЦИЈЕ ДО ДЕЛА“: Најчешћа питања и недоумице

Категорије: Иновације, УметностОбјављено: 21.05.2020.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

1. Шта је потребно послати у оквиру апликације?

 

Како би апликација била потпуна и самим тим уважена, потребно је послати један видео снимак у трајању од 10 минута, CV и попуњен УНДП образац.

 

2. Ко може да се пријави на конкурс?

 

Конкурс је намењен професионалним уметницима и креативцима свих профила – онима који су се образовали у уметничким и креативним областима и/или се професионално баве уметношћу или креативним радом, што се доказује биографијом и званичним подацима.

 

У пракси то значи да на конкурс може да се пријави и особа која нема формално образовање у уметничком сектору (средња школа или факултет).

 

Будући да ни правни статус није одлучујући фактор (да ли сте запослени или незапослени), довољно је да нам свој уметнички ангажман потврдите у CV-у.

 

3. Да ли је неопходно да кандидат буде држављанин РС?

 

Кандидат мора имати српско држављанство, самим тим и пасош и ЛК Републике Србије.

 

4. Да ли треба снимити сам процес стварања/настанак/извођење дела (сликање, фотографисање, вајање, извођење драмског монолога, прочитати одломак свог романа…)?

 

Не. Аутор снимка има задатак да на иновативан, занимљив и едукативан начин опише и представи свој креативни процес, начин на који “прелази” пут од инспирације до настанка дела. Испричајте нам шта Вас инспирише? Где проналазите инспирацију? Имате ли некада креативне блокаде и како их превазилазите? Шта за Вас и друштво значи Ваша уметност? Како нове технологије утичу на креативни и уметнички процес, на презентовање дела и рада, итд. Идеја је да причом о томе како Ви стварате, заједничким снагама инспиришемо и друге да учине нешто слично.

 

Видео снимци у којима је представљено само дело (снимак представе, слике, колаж фотографија, дизајнирана гардероба, снимљена већ компонована музика итд.) или снимак како неко изводи свој уметнички перформанс или извођење дела (видео у којем се, рецимо, уметник снима док слика) неће ући у селекцију.

 

5. Да ли се оцењује квалитет видео снимка и продукција?

 

Не оцењује се квалитет самог видео снимка у продукцијском смислу. Видео можете снимити и у кућним условима, рецимо мобилним телефоном. Од техничких спецификација довољно је само да буде добра видљивост и пристојан квалитет звука. Саветујемо Вам да обратите пажњу да ли сте довољно осветљени, као и да ли је звук довољно јасан.

 

6. Да ли је неопходно да се представим у видеу?

 

Свакако своје личне податке и професионално искуство достављате у самом CV-у. Међутим, уколико желите да нам се представите и кроз видео, слободно то можете учинити. Сматрамо да је то на неки начин и природно у ситуцији када представљате и описујете свој креативни процес.