Интервју – Rolf Dobelli, WORLD.MINDS Foundation

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 27.04.2019.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Од 2019. године, у Београду ће се сваке друге године у сарадњи са швајцарском организацијом WORLD. MINDS одржавати престижни скуп који окупља више од 400 светских лидера у иновацијама, науци, технологији, економији, уметности, медицини и другим областима. 

 

Интервју за Elevate мазагин, мај, https://www.airserbia.com/sr/elevate

 

Објасните нам однос између WORLD.MINDS-а и Србије, и како се развио до фазе у којој је Београд домаћин овог престижног скупа, и то једини поред Цириха?

Србија и WORLD.MINDS сарађују дуги низ година. Наука има дугу традицију у Србији, а ми смо били фасцинирани богатим интелектуалним потенцијалом региона. Председник Вучић и премијерка Ана Брнабић су учествовали на WORLD.MINDS годишњим симпозијумима у Цириху у протеклих неколико година. Дакле, одлучили смо да повежемо наше заједнице.

 

Да ли Србија има потенцијала да се позиционира као креативна и иновативна земља у пољу уметности, науке и технологије? Какви су ваши утисци?

Апсолутно. Када је реч о примењеној науци, Србија је светске класе. Поред тога, Србија има огромну дијаспору изузетно успешних научника и предузетника широм света, Срба који мењају свет у многим областима.

 

Почетак WORLD.MINDS-а био је везан за бизнис и науку, а касније су му се придружили и уметници.

Наша мисија је да разумемо свет. Наука и уметност су два начина да се то постигне. Уметност може понудити перспективу о свету која је заиста просвећена. Рекавши то, наш главни фокус остаје наука.

 

По Вашем мишљењу, шта повезује науку и уметност и како уметници реагују када их позовете на симпозијум?

Ако желите да будете светски познати као научник или као уметник, морате бити невероватно маштовити и креативни. Ово повезује научнике и уметнике. Уметници воле да размењују погледе са истраживачима, тако да воле да буду позвани на наш скуп.

 

Која су ваша предвиђања за будућност науке и иновација?

По дефиницији, немогуће је предвиђати иновације или иновације које мењају свет. Ако бисмо могли да их предвидимо данас бисмо знали за њих.

 

Какав утицај/промену желите постићи својим радом на глобалном нивоу?

Желимо да изградимо мостове између науке, бизниса и уметности. Пречесто, научници, пословни лидери и уметници живе и раде у својој „зони комфора“. У данашњем свету, стварни напредак долази углавном из сарадње. Дакле, једном речју, можете рећи да наша мисија није да будемо само интердисциплинарни, већ „анти-дисциплинарни“.

 

Шта публика може да очекује од WORLD.MINDS у Београду?

Мноштвo сјајних презентација људи светског реномеа из свих делова света, фантастичне дискусије и публике коју чине лидери у науци, бизнису и уметности који се могу међусобно повезати.

 

Београд ће 23. маја 2019. у Народном позоришту бити домаћин овог престижног скупа.

На WORLD.MINDS скупу свој рад ће представити и три креативна амбасадора платформе Србија ствара: Теслаграм, технологија која се развија на Институту за физику и представља најбољи систем заштите од фалсификовања, BioSense Institut, научно-истраживачки институт који се бави развојем, увођењем и промоцијом напредних ИКТ решења у пољопривреди и 3Lateral водећи произвођач дигиталне хумане технологије и креативног садржаја.