Изложба Solum / Caelum Милана Марковића – истраживање светлости и таме

Категорије: УметностОбјављено: 07.10.2020.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

У Кући краља Петра Првог отворена је изложба „Solum / caelum“ Милана Марковића, на којој је представљено 50 радова из два циклуса радова насталих у претходних годину дана: циклус Пхоспхоресценце и циклус Цаелум.

 

Презентовани радови снажно су персонализовани уметниковим  експерименталним истраживањем дуалности природних динамика; светлости и таме, примитивног и спиритуалног, живота и смрти. Настали у тешком периоду у уметниковом животу, радови нам дају призму Марковићевог унутрашњег света који је у циклусу Пхоспхоресценце таман, а који се временом ослобађа и прелази у плави циклус слика Цаелум, уметниково рационализовање и тренутно ослобађање од бола.

“Заустваљена негде између материје и духа, доброг и лошег, таме и светлости, дубине и ширине, изложба „Solum / Caelum“ делује комплементарно, нешто као јин јанг. Још када додамо везу са простором у коме, и са којим, радови комуницирају, изложба добија и контекст комплементарности традиције и савремености”, приликом отварања изложбе истакла је историчарка уметности Биљана Јотић и додала:

 

“У контрастима тамног и светлог, негде скоро тоталног присуства мрака, негде белине која као да је „упрљана“ мрљама, затим тренутака као да се тмина ненаметљиво расипа по просторности носећи у себи изненађење и запитаност одакле долази и где престаје – атмосферичност се осећа. Прелазак у плаву упућује на дубину и ширину, бескрај и слободу.

Уметничка биографија Милана Марковића почиње пре десетак година када је открио сопствени сензибилитет и могућности као ствараоца и аутора. Он је самоуки уметник снажне уметничке енергије чији су радови представљени публици како у Београду, тако и у Лондону, Паризу, Соренту, Атини. Изложбе које издваја јесу „Будућност српске уметности“ где је избор уметничких дела радио Владимир Величковић и „Молиере, Мисе ен Пеинтуре“, одржане у Паризу, а његова дела налазе се у бројним приватним и јавним колекцијама у Србији и иностранству.

 

Подршку у реализацији самосталне изложбе „Solum / Caelum“ пружили су: национална платформа Србија ствара, VR-ALL-ART, Чугура принт, Adore chocolat, агенција Нура, Coca-Cola HBC Србија, Tzuga, Новак вина, Refresh Your Life (RYL), Вино Жупа, Still in Belgrade.

 

Фото: Јована Јаребица