Други викенд уличне уметности на Врачару

Категорије: УметностОбјављено: 02.10.2020.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

У оквиру другог викенда уличне уметности на Врачару од 2. до 4. октобра, одржаће се различите активности везане за “street art” – од радионица за сениоре до предавања на отвореном.

 

Други Викенд уличне уметности на Врачару ће се одржати од 2. до 4. октобра у простору центра Божидарац са циљем да приближи уличну уметност, широј јавности кроз серију радионица, изложби, шетњи на отвореном и предавања.

У оквиру викенда уличне уметности уз подршку Аустријског културног форума, амбасаде Аустрије и Министарства културе и информисања ће се одржати презентација једног од највећих стреет арт фестивала у Европи, Calle Libre из Беча. Представница фестивала, Марина Бартолети ће са публиком поделити развојни пут овог успешног фестивала, искуства и изазове са којима су се суочавали, а посебан фокус ће бити на учешћу уметница у Calle Libre програму. Предавање ће пратити и изложба фотографија зидова који су осликани у оквиру фестивала.

Током викенда ће се одржати и друга по реду стреет арт радионица за сениоре, коју ће водити уметник Петар Поповић Пирос. Сениори ће имати прилику да сазнају више о уличној уметности као и да створе своја уметничка дела.

 

Предавање на отвореном о уличној уметности уз шетњу по Врачару ће водити историчарка уметности Љиљана Радошевић из организације Street Art Walks Belgrade. На предавању ће се открити богатсво уличне уметности на улицама Врачара

Циљ Викенда уличне уметности је добијања дугорочног разумевања и подршке локалне заједнице. Та подршка се у свакодневном животу огледа кроз осликавање фасада зграда у сарадњи са стамбеним заједницама, чување постојећих мурала, интересовање да се одлази на изложбе и фестивале који су везани за уличну уметност, фотографисање и документовање уличне уметности и дељење стечених знања са пријатељима, комшијама, колегама, породицом – што је и најискренији начин да се ова уметност заштити и сачува као културно наслеђе.

 

Викенд уличне уметности организује Стреет Арт Белграде (Удружење грађана “Круна”) и Центар за образовање и културу „Божидарац 1947“ уз подршку Аустријског културног форума, амбасаде Аустрије и Министарства за културу и информисање. Викенд је део званичног програма у оквиру Дана европске баштине на Врачару.