Dodelom nagrada Narodno pozorište u Beogradu obeležilo svoj dan

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 21.11.2019.0 min za čitanje
PODELI

Dodelom nagrada i prigodnim programom Narodno pozorište u Beogradu obeležilo je svoj dan, a prestižnim priznanjem „Raša Plaović“ nagrađen je glumac Nenad Jezdić za ulogu u predstavi „Nečista krv“ u produkciji nacionalnog teatra.

Nagrada „Raša Plaović“ afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume na područiju Beograda u prošloj sezoni, a Jezdiću je pripala za ulogu Gazda Marka u predstavi „Nečista krv“ nastaloj prema motivima istoimenog romana Borislava Stankovića u dramatizaciji Maje Todorović u režiji Milana Neškovića.

Zbog profesionalnih obaveza Nenad Jezdić nije prisustvovao današnjoj svečanosti u Narodnom pozorištu.

Žiri za dodelu nagrade „Raša Plaović“ činili su dramski pisac Igor Bojović, Snežana Trišić, Ljiljana Blagojević, Nela Mihailović i Tamara Baračkov.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić je na samom početku svečanosti zahvalila se kako kaže prijateljima, neprijateljima, prijateljima koji će je izdati na velikom doprinosu u radu i razvijanju nacionalnog teatra.

„Prijateljstvo je zanat najstariji, ali istovremeno srećna sam što mogu da služim stotinama veličanstvenih umetnika i hiljadama gledalaca koji dolaze u Narodno pozorište. Goreti vatrom Apolonovom koji je bog poezije, umetnosti i svetlosti velika je privilegija. Ohrabrujem sve koji doprinose funkcionisanju Narodnog pozorišta, sve one koje o njemu misle dobro i loše ili samo prolaze pored naše zgrade da gore vatrom Apolonovom“, kazala je Ivana Vujić.

Upravnica Narodnog pozorišta je potom pozvala asistenta koji joj je doneo rukavicu premazanu pirotehničkim sredstvom koju je Vujić prislonila plamičku sveće.

„Sada i ja bukvalno gorim vatrom Apolonovom uzviknula je Vujić na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Ako do kraja gorimo onda će i naš umetnički plamen biti ogroman“ kazala je Vujić i odala da je Drama nacionalnog teatra imala u proteklih godinu dana sjajnu premijeru „Balkanskog špijuna“ u režiji Tanje Mandić Rigonat koja je dobila silne nagrade na različitim festivalima i imala brojna gostovanja.

„Imali smo i premijeru predstave „Nečista krv“ u režiji Milana Neškovića koja je redovna na scenama naših pozorišnih festivala. Na maloj sceni publiku je „strefila bomba“ u vidu predstave „Da li ste za bezbednost“ koja predstavlja raspravu o ženi u umetnosti i političkim vremenima. Pre nekoliko dana na istoj sceni je izvedena premijera predstave „Livada puna tame“ nastala po tekstu naše slavne pesnikinje i dramske spisateljice Milene Marković“ podsetila je Vujić.

Prema njenim rečima Konjovićeva opera „Koštana“ vratila se na scenu Narodnog pozorišta.

Ponosni smo zbog povratka opere „Na uranku“ u našu kuću, ali i na operu za najmlađe „Bastijan i Bastijena“ koja se igra kao matine i ambijentalno pozorište“ kazala je Vujić i napomenula da je Balet Narodnog pozorišta uspeo da iznedri premijeru klasičnog komada „Labudovo jezero“ kojim je iznova skrenuo pažnju na svoje veličanstvene mogućnosti.

Veselu atmosferu dodele nagrada na sceni Narodnog pozorišta upotpunjavao je hor te kuće sa odlomcima iz opera koje se nalaze repertoaru nacionalnog teatra.

Po odluci Upravnog odbora Narodnog pozorišta najbolja predstava u okviru repertoara je „Nečista krv“ u režiji Milana Neškovića.

Priznanjem za najbolja individualna premijerna umetnička ostavarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta nagrađeni su Jovana Stojiljković, Nenad Jezdić, Miodrag D. Jovanović, Ana Zorana Brajovioć, Evgenija Jeremić i Tatjana Tatić.

Nagrada za izuzetno značajan umetnički i radni doprinos pripala je Neli Mihailović i Nataši Ninković prvakinjama Drame Narodnog pozorišta i grafičkom dizajneru Jovanu Tarboku.

Pečatom za doprinos radu Narodnog pozorišta nagrađeni su Madlena Cepter, osnivač Opere i teatra Madlenianum, teatrolog Raško Jovanović, svetski baletski umetnik Sergej Polunjin, prvakinja Opere Radmila Smiljanić, prvak opere Janko Sinadinović, Ana Ilić savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije, Konstantin Kostjukov, prvak Baleta, Ljiljana Blagojević prvakinja Drame, Nebojša Dugalić prvak Drame i Olivera Živković, službenik za odnose sa javnošću.