Доделом награда Народно позориште у Београду обележило свој дан

Категорије: УметностОбјављено: 21.11.2019.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Доделом награда и пригодним програмом Народно позориште у Београду обележило је свој дан, а престижним признањем „Раша Плаовић“ награђен је глумац Ненад Јездић за улогу у представи „Нечиста крв“ у продукцији националног театра.

Награда „Раша Плаовић“ афирмише највеће вредности позоришне глуме на подручију Београда у прошлој сезони, а Јездићу је припала за улогу Газда Марка у представи „Нечиста крв“ насталој према мотивима истоименог романа Борислава Станковића у драматизацији Маје Тодоровић у режији Милана Нешковића.

Због професионалних обавеза Ненад Јездић није присуствовао данашњој свечаности у Народном позоришту.

Жири за доделу награде „Раша Плаовић“ чинили су драмски писац Игор Бојовић, Снежана Тришић, Љиљана Благојевић, Нела Михаиловић и Тамара Барачков.

Управница Народног позоришта Ивана Вујић је на самом почетку свечаности захвалила се како каже пријатељима, непријатељима, пријатељима који ће је издати на великом доприносу у раду и развијању националног театра.

„Пријатељство је занат најстарији, али истовремено срећна сам што могу да служим стотинама величанствених уметника и хиљадама гледалаца који долазе у Народно позориште. Горети ватром Аполоновом који је бог поезије, уметности и светлости велика је привилегија. Охрабрујем све који доприносе функционисању Народног позоришта, све онe које о њему мисле добро и лоше или само пролазе поред наше зграде да горе ватром Аполоновом“, казала је Ивана Вујић.

Управница Народног позоришта је потом позвала асистента који јој је донео рукавицу премазану пиротехничким средством коју је Вујић прислонила пламичку свеће.

„Сада и ја буквално горим ватром Аполоновом узвикнула је Вујић на Великој сцени Народног позоришта. Ако до краја горимо онда ће и наш уметнички пламен бити огроман“ казала је Вујић и одала да је Драма националног театра имала у протеклих годину дана сјајну премијеру „Балканског шпијуна“ у режији Тање Мандић Ригонат која је добила силне награде на различитим фестивалима и имала бројна гостовања.

„Имали смо и премијеру представе „Нечиста крв“ у режији Милана Нешковића која је редовна на сценама наших позоришних фестивала. На малој сцени публику је „стрефила бомба“ у виду представе „Да ли сте за безбедност“ која представља расправу о жени у уметности и политичким временима. Пре неколико дана на истој сцени је изведена премијера представе „Ливада пуна таме“ настала по тексту наше славне песникиње и драмске списатељице Милене Марковић“ подсетила је Вујић.

Према њеним речима Коњовићева опера „Коштана“ вратила се на сцену Народног позоришта.

Поносни смо због повратка опере „На уранку“ у нашу кућу, али и на оперу за најмлађе „Бастијан и Бастијена“ која се игра као матине и амбијентално позориште“ казала је Вујић и напоменула да је Балет Народног позоришта успео да изнедри премијеру класичног комада „Лабудово језеро“ којим је изнова скренуо пажњу на своје величанствене могућности.

Веселу атмосферу доделе награда на сцени Народног позоришта употпуњавао је хор те куће са одломцима из опера које се налазе репертоару националног театра.

По одлуци Управног одбора Народног позоришта најбоља представа у оквиру репертоара је „Нечиста крв“ у режији Милана Нешковића.

Признањем за најбоља индивидуална премијерна уметничка оставарења у оквиру репертоара Народног позоришта награђени су Јована Стојиљковић, Ненад Јездић, Миодраг Д. Јовановић, Ана Зорана Брајовиоћ, Евгенија Јеремић и Татјана Татић.

Награда за изузетно значајан уметнички и радни допринос припала је Нели Михаиловић и Наташи Нинковић првакињама Драме Народног позоришта и графичком дизајнеру Јовану Тарбоку.

Печатом за допринос раду Народног позоришта награђени су Мадлена Цептер, оснивач Опере и театра Мадленианум, театролог Рашко Јовановић, светски балетски уметник Сергеј Полуњин, првакиња Опере Радмила Смиљанић, првак опере Јанко Синадиновић, Ана Илић саветница председнице Владе Републике Србије за креативне индустрије, Константин Костјуков, првак Балета, Љиљана Благојевић првакиња Драме, Небојша Дугалић првак Драме и Оливера Живковић, службеник за односе са јавношћу.