Директорка Музеја Југославије те зове: Дођи у музеј

Категорије: УметностОбјављено: 27.09.2020.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Док проводите време код куће, будите радознали, истражујте и учите са нама. Размрдајте љубопитивост у себи и придружите нам се у виртуелним шетњама – гласио је позив посетиоцима упућен од стране тима Музеја Југославије, када је у марту епидемија затворила све светске музеје. Позвали смо публику да остану у Музеју (#OstaniUMuzeYu), али и да пронађу југословенско наслеђе у својим кућама и укључе се у креирање партиципативне виртуелне изложбе #YUDOM.

 

Док се завршава једна од најзанимљивијих и најпосећенијих изложби последњих година, „ТАНЈУГ јавља, рат је завршен„, директорка Музеја Југославије, Неда Кнежевић вас позива да посетите овај музеј на Топчидерском брду.

Циљ је био подстаћи заједницу да остане на сигурном у свом дому, пробудити осећај повезаности и припадности, пружити културни програм релевантан у новом окружењу, али истовремено и обезбедити присуство Музеја у периоду када је стварни изложбени простор затворен.

 

Mузеј Југославије већ дуго активно користи дигиталне технологије те је новонастала ситуација спремно дочекана, а поменуте кампање су кроз активно учешће публике генерисале потпуно нов садржај, релевантан за област којом се Музеј бави.

Сада је Музеј, уз примену свих прописаних мера заштите здравља, поново отворен за посетиоце, а ми смо наставили с креативним прилагођавањем. Водећи се идејом да установе културе треба да буду доступне свима и да њихов допринос има посебан значајан у тренуцима кризе, тим Музеја Југославије свакога четвртка организује матине журке у музејском кафеу, где посетиоце након обиласка актуелних изложби чекају представици локалне DJ сцене.

 

Отворили смо и Парк који краси 20 скулптура истакнутих југословенких уметника и уметница, попут Антуна Аугустинчића, Франа Кршинића (његова скулптура „Рибари” била је изложена на Венецијанском бијеналу 1950, након чега је поклоњена Титу), Сретена Стојановића, Саве Сандића, Стевана Боднарова, Александра Зарина, Владете Петрића, али и рад савремене уметнице Марте Јовановић.

Улога музеја у савременом друштву увек је била изузетно значајна, а у новим околностима поприма немерљиве размере. Музеји су ту да едукују, чувају и интерпретирају сећања, подстичу дијалог, али и да својом јединственом атмосфером умирују посетиоце и пробуде хармонију и задовољство. Зато позивамо посетиоце да се врате у Музеј Југославије и у друге музеје широм Србије, или да их по први пут открију. На тим, тренутно најбезбеднијим местима кад је реч о култури, управо се покрећу важне друштвене теме и отвара простор за интеграцију заједнице.

 

Ауторски текст директорке Музеја Југославије, Неде Кнежевић