Гордана Вуњак-Новаковић добитница је Европске награде за проналазаче!

Категорије: ИновацијеОбјављено: 18.06.2021.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Српска научница и креативна амбасадорка националне платформе Србија Ствара, Гордана Вуњак-Новаковић, освојила је Награду публике за иновативни допринос у биомедицини, коју додељује Европски завод за патенте!

Гордана је на онлајн церемонији освојила највећи број гласова и постала носилац ове престижне награде.

Ова награда показује како иновације дотичу животе људи свуда у свету“, рекао је председник Европског завода за патенте Антонио Кампинос.

Гордана Вуњак-Новаковић добитница је Европске награде за проналазаче!

За добитника се гласало на интернет-порталу Завода од 4. маја. Највећи број гласова (чак 48,1 одсто) добила је Гордана Вуњак-Новаковић, чиме је победила у конкуренцији 15 финалиста.

Водитељи програма су је упитали да ли је икада, док је почињала каријеру на универзитету у Србији, „уопште могла да помисли да ће једног дана бити проналазач“.

О да, увек сам била проналазач, и док сам била у Београду и учила од мојих ментора, а онда и када сам наставила у Бостону. То је све ‘експлодирало’ када сам дошла до Колумбије. Ту раде људи који су увек спремни на сарадњу, а треба да знате да је то главни ‘састојак’ за свако научно истраживање. Најбољи део у свему томе што радим са толико младих и талентованих људи“, рекла је научница, која је добила велику подршку гласача, али и аплауз својих колега.

Гордана Вуњак-Новаковић добитница је Европске награде за проналазаче!

Вуњак-Новаковић развила је методу за узгој ћелија ex vivo (изван тела) у којој се користе ћелије самог пацијента, и тиме отворила нове хоризонте у регенеративној медицини.

Њен револуционарни приступ нуди безбеднији, прецизнији и мање инванзиван начин за изводјење реконструкције лица, и иде ка томе да буде успешан и у замени оштећеног плућног и срчаног ткива, наводи се у саопштењу Европског завода за патенте.

Наша креативна амбасадорка је за иновативни допринос у биомедицини изабрана и за финалисткињу престижне Европске награде за проналазаче за ову годину.

У тој категорији, била је у конкуренцији са још двојицом финалиста, научницима и истраживачима из Немачке – Метином Колпаном и Карлом Леом, који је на крају и понео Награду за животно дело.