Годишња конференција – Таленти на вези 3.0

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 19.12.2020.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила дигиталну годишњу конференцију под називом ”Таленти на вези 3.0“. Трећа по реду конференција, која се одржава на иницијативу премијерке Брнабић, у организацији програма Тачка повратка уз подршку националне платформе Србија ствара, има за циљ да на једном месту окупи све таленте из дијаспоре и наше земље, који ће у отвореном дијалогу разменити своја знања, искуства и идеје.

 

Овогодишња конференција је због глобалне пандемије корона вируса одржана у дигиталном формату и представила је активности које су спроведене у 2020. години у сврху стварања прилика за повратак наших талената из иностранства.

Када смо се први пут састали, у децембру 2018, снажно смо желели нешто да променимо како бисмо дали сигнал нашим младим људима да се врате у земљу јер она има много тога да им понуди. Чини ми се да смо три године касније доста тога и урадили”, рекла је на почетку Брнабић.

 

Председница Владе напоменула је да је у претходним годинама покренута транзиција српске економије тако да се она све више заснива на знању и иновацијама, као и да Србија ову изазовну годину завршава као земља са најбољим економским резултатима у читавој Европи. Инвестирање у Републику Србију се наставља према речима председнице Владе и посебно је важно што долазе инвеститори из Јапана и Немачке, две земље у којима су инвеститори можда и најконзервативнији и најобазривији.

 

Подвукла је да у Србији ни ове године, поред свих вандерних околности, ниво јавног дуга неће прећи мастришки ниво од 60 процената БДП-а што сматра добрим залогом за будућност. У буџету за 2021. годину опредељено је 330 милијарди динара за капиталне пројекте и инвестиције што чини 5,5 % нашег БДП-а, истакла је Брнабић.

Сви ови показатељи које сам изнела говоре о томе да се у Србији тек стварају прилике које је наша земља спремна да вам понуди. Можда разматрате да се вратите, можда још увек не размишљате у том правцу али ту сте да чујете да Србија данас може да вам понуди другачију будућност и да је то умногоме другачија земља него она које се сећате и из које сте отишли”, поручила је Брнабић учесницима конференције из дијаспоре.

 

Председница Владе осврнула се и на четири научно технолошка парка која данас постоје у Србији, од којих су поред Београдског у претходних годину дана отворена чак три – у Новом Саду, Нишу и Чачку.

 

Према њеним речима, Србија је прва земља у овом делу Европе а 26. у свету која је усвојила стратегију развоја вештачке интелигенције, да Србија усваја један модеран Закон о дигиталној имовини и подсетила учеснике да je у Крагујевцу отвoрeн државни Дата центар и да су већ потписани уговори са познатим светким компанијама које ће своје податке чувати управо у Крагујевцу, као што је амерички IBM.

Председница Владе истакла је да је свесна да се одлука о повратку не доноси преко ноћи и да је због тога Влада радила доста на томе да конкретним мерама помогне нашим људима да преломе и врате се у Србију. Један од најскоријих и најпознатијих примера је повратак витуоза, српског виолинисте, Стефана Миленковића

 

Као неке од мера навела је пореске подстицаје за запошљавање људи из дијаспоре и наших људи који су се школовали у иностранству, ваучери за дијаспору који су покренути у сарадњи са Фондом за науку, електронска нострификација диплома, порески подстицају за оснивање стартапова и иновативних компанија.

 

Премијерка је најавила и Закон о нестандардним облицима рада, којим ће се регулисати рад наших људи за стране компаније, које чак нису ни регистроване у Републици Србији. Овај закон ће, подвлачи премијерка, бити драгоцен у време пандемије и рада од куће како би наши људи који раде за стране компаније били потпуно правно заштићени.

 

Ми стварамо Србију у коју људи желе да се врате, у којој људи желе да остану и у који странци желе да дођу и овде започну своје пословање. Према прошлогодишњим статистикама, 11.119 странаца из 133 земље света добило је привремени боравак у Србији од којих је чак 7.740 њих дошло у Србију ради запослења. Желим да вам кажем да је за само годину дана број странаца који су дошли у Србију због посла скочио два и по пута”, закључила је Брнабић.

Тачка повратка је платформа чија је мисија да српској дијаспори пружи информације о свим начинима ступања у контакт са Србијом, те могућностима за пружање помоћи као и циркулацији информација за појединце који желе да се врате у земљу.

 

Стручни тим жели да кроз своју мисију да умрежавањем и програмима успостави мост поверења између српског друштва у земљи и иностранству, а како би се створило отворено српско друштво засновано на размени знања и искуства.

 

Једна од кључних ствари у раду је препознавање високо-квалификованих појединаца и организација које окупљају ову циљну групу али и идентификовање препрека за повратак, уз директну промоцију успешних примера повратника и сарадње са Србијом успешних локалних примера како би се показали локални потенцијали.