ГДЕ СМО ДАНАС: Жене у науци и креативним индустријама

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 08.03.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Године рада на истраживању и подстицању развоја сектора креативних индустрија у Србији, иначе једне од најбрже растуће гране привреде у Србији, указују на бројне позитивне трендове. Наиме, управо у овом сектору учешће и допринос жена је међу најистакнутијим.

 

Није довољно, није још увек на довољно задовољавајућем нивоу, али уливају наду и дају позитивне сигнале.

 

Наиме, када посматрано учешће запослених мушкараца и жена у области креативних индустрија (у ужој дефиницији) јачи пол је и даље мало заступљенији са око 55%, док је учешће жена достиже 45%, али оно што даје посебан подстрек је константан раст процента учешћа жена у креативним индустријама, годишње у просеку од скоро 2%.

 

 

Колико Србија брзо напредује, а колико жене имају утицаја у томе показују и подаци да је наша земља сада позиционирана као једна од најатрактивнијих нових држава за производњу видео игара. Gaming индустрија један је од најбрже растућих делова наше економије, где је запослено око 2.000 људи (and counting…), а тренутно чекамо и нове податке о години за нама. Колико се стварају све јаче фирме показује и то да 75 одсто компанија запошљава до 20 људи, а чак трећина су жене, и то на високо-стручним позицијама.

Подаци UNESCO Института за статистику, показују да је од 2008. године до данас број жена у науци у Европи порастао за око 10%. У Србији се такође бележи пораст – 2015. године од укупног броја научника/ца, 48,5% чиниле су жене, а Србија се налазила на седмом месту у Европи.

 

Према УНЕСКО извештају из јуна 2020. године, Србија се налази на трећем месту у Европи са 51,4% истраживачица од укупног броја истраживача (последњи доступни подаци).

 

Уколико погледате колико Фонд за науку кроз своје програме пружа подршку и обезбеђује услове за континуирани развој научно-истраживачких активности и финансира пројекте из различитих области, можемо бити врло поносни. На програмима Фонда за науку учествује 447 жена од укупно 809 истраживача/ица:

 

● 58,04 % жена учествује на ПРОМИС програму
● 34,45 % жена учествује на Програму за развој пројеката из области вештачке интелигенције
● 56,34 % жена учествује на Програму сарадње српске науке са дијаспором
● 65,38 % жена учествује на Специјалном програму истраживања COVID-19

Као што и ми наилазимо док истражујемо, верујемо да и ви стално наилазите на инспиришуће текстове о успесима жена у Србији које мењају навике и утичу на побољшање живота људи на светском нивоу. Ето, тако је једна од поселдњих и прича о Ани Анђелић, Српкињи која је постала једна од најутицајнијих директора маркетинга на славној Форбсовој листи.

 

Нека се тако настави. Србија ствара…