Гала Боровић на Лондонској недељи моде

Категорије: УметностОбјављено: 10.09.2019.0,7 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Гала Боровић, млада београдска дизајнерака, победник конкурса Fashion Scout Southeast Europe за 2019. годину добила је прилику да ове јесени представи своју колекцију на престижној ревији Ones to Watch у оквиру програма Fashion Scout током London Fashion Weeka.

 

Успешном сарадњом између лоноднске платформе FASHION SCOUT и Belgrade Fashion Week-a 2016. је покренут региоанлни конкурс Fashion Scout SEE на коме се такмиче престижни млади дизајнери из Словеније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије са циљем да се регионална модна сцена подигне на виши ниво и успостави својеврсни регионални Fashion hub као платформа за промоцију талентованих дизајнера из нашег региона.

 

Гала Боровић је победница овог конкурса за 2019. чије се финале одржало током Љубљана Fashion Weeka. Успех је и већи јер је изабрана од врхунских интернационалних стручњака – Martin Roberts, оснивач Fashion Scout London и директор Graduate Fashion Week, Biljana Poposka-Roberts, Special Projects Manager Fashion Scout and GFW, Lewis Robert Cameron, Fashion Stylist (Kaltblut Magazine, Vogue Italia, Fucking Young, Pansy Magazine), Gili Biegun, Editor-in-chief Joys Magazine and Giorgia Cantarini, Fashion Editor (Vogue.it, La Republica, Hunger, Esquire). Као награду добила је прилику да представи своју колекцију током London Fashion Week-а у оквиру ревије ONES TO WATCH на септембарском издању Fashion Scout.

 

Ones To Watch је један од најважнијих пројеката током London Fashion Weeka за промоцију нових модних дизајнера из целог света. Сваке сезоне само 4 дизајнера добијају прилику да се представе избирљивој лондонској модној публици. Ове сезоне Fashion Scout је одабрао француског дизајнера Vincent Lapp који ради под именом бренда AV, авангардни британски бренд IA London иза кога стоји дизајнерка Ira Iceberg, холандски Studio Adaptive Skins који је креирао дизајнер Jef Montes и нашу Galu Borović да представе своје иновативне колекције за пролеће лето 2020. (Више о томе на https://fashionscout.co.uk/news-home//meet-the-ss20-ones-to-watch-winners)

 

Гала Боровић је завршила основне и мастер студије у класи Доде Комад на Факултету Примењених Уметности у Београду. Након тога уписује још један мастер модног дизајна, као стипендиста, на ArtEZ Institute of the Arts у Арнему, Холандија. Њен рад симболише интуитивна креативност као и ултимативна слобода стварања. Истражујући границе између моде и уметности Галин приступ је заснован на личном хаосу, дисбалансу као и асиметрији. Гала у свој процес рада непрестано укључује своју тежњу да дочара интиму кључних животних тренутака. Она изнова користи бизарне и непредвидиве форме претварајући их у концепте, затим концепте у одевне предмете, а одевне предмете у колекције.

 

Гала ће се у Лондону представити колекцијом „The Base“. Пратећи свој приступ, њена визија се у овој колекцији огледа у ручно рађеној штампи, текстурама и генерално иновативном дизајну текстилу. The Base је заправо приватни уметнички студио који представља модеран простор за оправдани бег од стварности и као такав је инспирисао Галу на посебан приступ овој колекцији. На почетку празан и напуштен, овај простор је временом добио облик студија и платформе у коме се окупљају блиски пријатељи. Ентеријер је уређен многобројним старим и одбаченим предметима, половним намештајем, старинама и аматерским уметничким делима чланова овога студија. Често у нереду, подложан сталним променама, као и наглим изменама изгледа и протока енергије, овај простор одражава тренутно расположење његових чланова који су блиски попут породице. Током четири године, The Base је био оденут у најразличитије форме, како по својој намени, тако и за потребе својих чланова. Сваки појединац је подсвесно тежио да остави како физички, тако и духовни траг желећи тако да допринесе развоју овога простора.

 

Гала је за ову ревију у Лондону остварила неколико важних сарадњи – дизајн накита је радио дански дизајнер Emilie Axters, ципеле је дизајнирао традиционални српски обућар Бранислав Стајић, музику за ревију је радио црногорски DJ Dooban X, као и британски музички продуцент DJ Shiken Hanzo.

 

Rевија се одржава у петак 13. септембра у једној од најзначајнијих лондонских грађевина Victoria House, на углу Bloomsbury Square у Централном Лондону, са аутентичним архитектонским стилом.

 

Поред Галине ревије у оквиру Fashion Scout ShowRoom програма ће се захваљујући I.DEA PR канцеларији у Лондону представити и наши познати дизајнери Александра Лалић и Ана Љубинковић као и Abo shoes, наш познати иновативни бренд обуће.