Виктор Киш о Готјеу и његовој изложби у Београду: Уметник и табу

Категорије: УметностОбјављено: 29.11.2020.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Жан Пол Готје одавно је много више од модног бренда којим је стекао светску славу. Готје је уметник. Уметник који промовише идеју љубави, толеранције, идеју разноликости. Идеју једнакости. Уметник који спремно промеша устаљеност и елитизам. Уметник који поручује: Славите своју различитост! Славите себе у својој различитости. Прихватите, без осуђивања. Без табуа. Без елитизма. Ослободите се…

Изложба Жан Пол Готјеа “Љубав је љубав: Радост венчања за све”, у продукцији Музеја лепих уметности у Монтреалу, настаје као финале изложбе Модни свет Жан Пол Готјеа: од тротоара до модне писте која је у 12 градова света привукла више од два милиона посетилаца, обарајући рекорде посете модних изложби и за коју је кустос Тијери Максим-Лорио, добио Vanguard награду.

 

Пресрећан сам што ће баш Музеј савремене уметности у Београду бити пионир на овим просторима у представљању високе моде као савремене уметности. Тако ће се наш Београдски музеј наћи у друштву светских музеја, попут њујоршког Метрополитен музеј уметности, Музеј савремене уметности МоМа и Музеја Викторија и Алберт, који померају границе схватања савремене уметности. Баш као Готје – спремно, другачије, без табуа и елитизма. Како се од савремене уметности и очекује.