Velikan evropskog teatra Tomas Ostermajer gost Beograda

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 18.09.2019.Tags: , , , , , 0,1 min za čitanje
PODELI

Ove godine održava se 53. Bitef festival, pod sloganom Počnimo ljubav iz početka, sa idejom da pozorište može da pruži alternativu aktuelnim, dominantno opresivnim oblicima funkcionisanja društva. Od 17. do 26. septembra imaćemo priliku da pogledamo dvanaest predstava iz devet zemalja iz celog sveta, na nekoliko pozorišnih i alternativnih lokacija u Beogradu.

 

Među rediteljima u glavnom programu 53. Bitefa ponovo će biti jedan od velikana evropskog teatra Tomas Ostermajer, koji se vraća posle 16 godina i Ibzenove drame “Nora” za koju je 2003. dobio “Politikinu” nagradu za najboljeg reditelja.

 

Ostermajerovo matično pozorište, Šaubine am Leniner Plac iz Berlina predstaviće se publici 53. Bitefa predstavom “Istorija nasilja” prema tekstu Eduara Luija 20. septembra na sceni Pozorišta na Terazijama.

 

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, istakao je da je vid savremenog pozorišta u kojem se najočiglednije gradi alternativni oblik društvene zajednice upravo onaj koji se bazira na pojačanom učešću gledalaca, brisanju naturalističkog četvrtog zida između društvene realnosti gledališta i fikcionalne realnosti scene, prožimanju i saradnji izvođača i gledalaca. Najaktuelniji oblik takvog, interaktivnog pozorišta danas se najčešće određuje kao „imerzivno pozorište“. Ovakva nova zajednica, zasnovana na učestvovanju, prepuštanju i saradnji u okviru izvođačke situacije, krajnji je ishod glavnog programa 53. Bitefa. On se ostvaruje u predstavi Pozvani koreografa Sepe Bajensa u produkciji poznate belgijske trupe Ultima Vez iz Brisela kojom se 53. Bitef zatvara.

 

Predstave glavnog programa će se pored beogradskih pozorišta izvoditi i u alternativnim prostorima koji će biti adaptirani za potrebe 53. Bitefa.

 

Više informacija: www.bitef.rs

 

VIDIMO SE NA 53. BITEFU!