Великан европског театра Томас Остермајер гост Београда

Категорије: УметностОбјављено: 18.09.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Ове године одржава се 53. Битеф фестивал, под слоганом Почнимо љубав из почетка, са идејом да позориште може да пружи алтернативу актуелним, доминантно опресивним облицима функционисања друштва. Од 17. до 26. септембра имаћемо прилику да погледамо дванаест представа из девет земаља из целог света, на неколико позоришних и алтернативних локација у Београду.

 

Међу редитељима у главном програму 53. Битефа поново ће бити један од великана европског театра Томас Остермајер, који се враћа после 16 година и Ибзенове драме “Нора” за коју је 2003. добио “Политикину” награду за најбољег редитеља.

 

Остермајерово матично позориште, Šaubine am Leniner Plac из Берлина представиће се публици 53. Битефа представом “Историја насиља” према тексту Едуара Луија 20. септембра на сцени Позоришта на Теразијама.

 

Иван Меденица, уметнички директор Битефа, истакао је да је вид савременог позоришта у којем се најочигледније гради алтернативни облик друштвене заједнице управо онај који се базира на појачаном учешћу гледалаца, брисању натуралистичког четвртог зида између друштвене реалности гледалишта и фикционалне реалности сцене, прожимању и сарадњи извођача и гледалаца. Најактуелнији облик таквог, интерактивног позоришта данас се најчешће одређује као „имерзивно позориште“. Оваква нова заједница, заснована на учествовању, препуштању и сарадњи у оквиру извођачке ситуације, крајњи је исход главног програма 53. Битефа. Он се остварује у представи Позвани кореографа Сепе Бајенса у продукцији познате белгијске трупе Ултима Вез из Брисела којом се 53. Битеф затвара.

 

Представе главног програма ће се поред београдских позоришта изводити и у алтернативним просторима који ће бити адаптирани за потребе 53. Битефа.

 

Више информација: www.bitef.rs

 

ВИДИМО СЕ НА 53. БИТЕФУ!