Бизнис прилике у доба пандемије: Нова ситуација захтева и нове идеје

Категорије: ИновацијеОбјављено: 14.04.2020.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Свету су потребна средства за дезинфекцију руку и то у количинама које постojeћи произвођачи oвih proizvoda једноставно не могу да направе. Зато су у Америци у помоћ прискочили произвођачи вискија и других алкохолних, посебно крафт пића. Било је потребно направити неколико брзинских законских измена, посебно када је реч о опорезивању, али држава је брзо реаговала. Свака помоћ је данас неопходна.

 

Управо то је, како оцењује специјализовани портал Ентрепренеур, важан пример како произвођачи и предузетници широм света могу да допринесу у борби против пандемије корона вируса. Али и могућност да истовремено преброде овај тежак период у пословању.

 

Новонасталу ситуацију изазвану пандемијом неки предузетници виде као реалну препреку за развој свог бизниса, док су се многи брзо пребацили у дигиталну сферу и искористили прилику за развој и унапређивање пословања креативним и иновативним идејама.

 

Могућност прилагођавања највећим делом зависи од врсте пословања, гране производње или услужне делатности, али и чињенице колико се одређени сектор привреде нашао на удару кризе.

 

Упркос томе, многи су искористили ситуацију и на тржиште пласирали иновативне производе, од којих су многи у овој ситуацији крајње неопходни. Почевши од робота који олакшавају рад лекарима, па све до занимљивих производа намењених измењеној свакодневици.

 

Светска компанија за производњу робота ,,Промобот“, чији се центар налази у Филаделфији, креирала је робота с посебним софтвером за откривање симптома коронавируса. Љубазни робот је на Тајмс скверу у Њујорку пружао информације о новом вирусу свим пролазницима који би му пришли и попричали са њим. Попуњавањем кратког упитника, добијали су и корисне савете у вези с вирусом.

 

Будући да је један од најчешћих индикатора на корона вирус повишена температура, многе компаније улажу новац управо у термичка скенирања. Једна од њих је и ,,ThirdEye“, компанија која је у своје наочаре за виртуелну реалност уградила чипове за мерење телесне температуре. На тај начин мерење телесне температуре могуће је радити са сигурне удаљености.

 

Компаније Гугл и Епл пре неколико дана најавиле су израду и имплементацију посебног софтвера који ће алармирати све потенцијалне контакте особе која се заразила корона вирусом. Аларм ће стизати свима који су у претходних седам дана били у непосредном контакту са зараженом особом, чим се тај податак унесе у систем.  Револуционрано? Прилично.

 

Пандемија мотивише и пораст потражње за високотехнолошким дезинфекцијским средствима, посебно алате за дезинфекцију околних подручја укључујући високотехнолошке електростатичке пиштоље за прскање које користе наелектрисане честице. Пушке или пиштољи за дезинфекцију, под називом ЕФС Клеан и Емист, увелико се користе у здравственим установама у Сингапуру и у школама у Јути, наводи Вoкс.

 

Нема сумње да је е-трговина „јача него икада“, а људи су сада углавном разбили предрасуде у вези са куповином преко интернета. Путем интернета сада велики број људи купује чак и најосновније потрепштине.

 

Међутим, један од хитова на Амазон платформи је и ,,шешир са заштитним визиром“ који спречава да пљувачка приликом искашљавања доспе до других људи.

 

Шешир је убрзо прерастао у специјални визир који је посебну примену пронашао међу лекарима и медицинским особљем. И то не само у свету, већ и у Србији.

 

,,Србија Хакује Корону“ је онлајн  хакатон који жели да окупи здравствене раднике, програмере, мејкере и консултанте, како би удруженим занимањима и алатима развили производе који могу да помогну у здравственим радницима, преноси портал Стартит.

 

Група Српски Визионари је састављена од стране ентузијаста из ,,мејкерске“ заједнице са циљем да помогне својим суграђанима који су изложени ризицима и опасностима по здравље услед епидемије коронавируса.

 

Једна од пројеката који су већ остварили и одушевили цео регион, јесу и 3Д штампари који праве визире за лекаре како би им обезбедили што бољу заштиту од пандемије ковид-19. Наравно,  уз помоћ представника здравства, за циљ имају да саставе листе производа који су од значаја у овом тренутку.

 

Идеје за које се траже ефикасна решења:

 

1. Кацига за респиратор

 

2. Комплетни неинвазивни респиратор

 

3. Капија за дезинфекцију

 

4. Стерилизација простора

 

5. Разна софтверска решења

 

 

 

Траже се стручни профили из области:

 

1. Моделирање

 

2. Софтверски инжењери

 

3. Хардверски инжењери

 

4. Здравствени радници

 

Придружи им се и подржи их, јер се организатори труде да дођу до функционалних решења што је пре могуће.

 

Можда управо твоја идеја може да помогне.