Београд добија мрежу „паметних клупа“

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 27.10.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Реч је о клупама које користе соларну енергију и омогућавају грађанима и туристима да допуне батерије на мобилним уређајима и користе бесплатан интернет, али и да, уз предах на клупи, добију податке о температури, влажности ваздуха и нивоу буке.

 

Те клупе су, иначе, већ постављене на неколико локација у граду, међу којима је и Трг републике.

 

Нове технологије су саставни део наших живота и град у којем живимо требало би да прати њихов развој и пружа одржива решења како би постао боље место за живот и, пре свега, олакшао људима обављање дневних обавеза, наводи се и истиче да су „паметне клупе“ само један корак у том правцу.

 

Очекује се да Београд у будућности има читаву мрежу „паметних клупа“ у различитим деловима града које ће чинити јединствену инфраструктуру за увид у податаке о животној средини, лакше повезивање путем модерних технологија и угоднији боравак на јавним површинама.

 

Одрживи извори енергије нису само тренд, већ потреба великих урбаних средина, а соларна енергија којом се напајају „паметне клупе“ идеално су решење јер не захтева одржавање и потпуно је бесплатна.

 

Пре три године, Лондон је препознао ове вредности и у сарадњи са српском start-ap компанијом „Strawberry energy“ лансирао мрежу од 40 клупа које до сада имају више од пола милиона корисника.

 

Извор: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/1882/tehnologija/3706732/beograd-dobija-mrezu-pametnih-klupa.html