Ana Ilić o nastupu na EKSPO 2020: Praistorijski čovek u gejming industriji

Kategorije: InovacijeObjavljeno: 08.10.2021.0,2 min za čitanje
PODELI

Na svetskim isložbama EKSPO promovisani su Ajfelova kula, Atomijum iz Brisela, njujorški Kip slobode… To su onako amplitude iz istorijskih prezentacija, a kako će se Srbija i sa čim predstaviti? O tome govori Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam, i zamenica generalne komserke Srbije za nastup na „EKSPO 2020 Dubai„.

Prvog oktobra otvorena je najveća manifestacija u istoriji čovečanstva, a narednih šest meseci, Dubai će biti centar sveta u kojem je Srbija dočekana kao veliki prijatelj i partner. Imamo svoj specijalno izgrađeni Paviljon od 2.000 kvadrata i veoma bogat umetnički, zabavni i biznis program sa više od 150 različitih događaja.

Učesnici nastupa Srbije na Dubai EKSPO

Predstavićemo zbog čega je Beograd za jedan od pet najkreativnijih gradova sveta, zbog čega su organizatori Ekspo-a Srbiju prepoznali kao lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija, i zbog čega nas nazivaju „Silicijumskom dolinom Balkana“.

Ana Ilić: Na pozornici veliki umetnici, muzičari svetskog ranga

U kreativnom delu dominiraće naši umetnici, već prepoznati na globalnoj sceni: Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, Stefan Milenković u projektu koji realizuje sa DrNeletom Karajlićem, muzičari svetskog ranga: Nenad Vasilić, Lena Kovačević, Aleksandra Denda, bendovi EYOTi NAKED, glumica Jelena Gavrilović, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor, Petar Marić, kao osmostruki svetski šampion električne harmonike, dečja plesna grupa koja je svetski prvak u formacijama i mnogi drugi. Sve to uz podršku dva hrama kulture – Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Značajno mesto u predstavljanju Srbije zauzima Vinčanska kultura. Zašto baš ona? Za one koji ne poznaju baš Vinčansku kulturu – zašto bi ona bila zanimljiva baš na Ekspo-u?

Revolucionarna Vinčanska kultura bila je centar ideja i stvaralaštva pre 7.000 godina. Izrodila je brojne inovacije koje su uticale na razvoj kompletnog čovečanstva – prvo toljenje metala na svetu, najraniju proizvodnju keramike, prve gradove, dvospratne građevine i neverovatne primere mobilnosti, komunikacija, razvoja poljoprivrede, trgovine, proizvodnju boja. I sve to 3.500 godina pre egipatskih piramida. Vinčanska kultura predstavlja Ekspo neolitskog doba.

„Inspirasni prošlošću kreiramo budućnost“ naziv je našeg predstavljanja na svetskoj izložbi. Ana Ilić, da li je naslov u skladu sa prezetntacijom i naših startapova, umetnika, inovatora, a iza svega vinčanska prošlost?

Upravo tako. Kao što su Vinčanci pokrenuli prvu tehnološku revoluciju u svetu – topljenjem metala . ili kao što su Tesla, Pupin i Milanković promenili čovečanstvo, tako ćemo i mi iskoristiti priliku i pokazati da naši savremeni naučnici, inovatori nimalo ne zaostaju, već da su ravnopravni učesnici na globalnoj sceni.

Ana Ilićm, intervju za Nedeljnik

Da svojim briljntnim umovima fasciniraju svet inovacijama, za koje čira javnost u Srbiji često, nažalost, ne zna dovoljno. Na primer, projekat Digitalno selo će pokazati zbog čega je Srbija centar izvrsnosti. Ovo je prilika da dodatno predstavimo svetu naše inovatore i da razbijemo mit da jedna mala Srbija ne može da parira velikim zemljama. I te kako imamo čime da se ponosimo.

Ajfelova kula, Heinz kečap, pokretne stepenice bili su predstavljeni upravo na EKSPO manifestacijama. Ko zna da li će možda nešto epohalno biti prikazano, a mi ćemo možda samo da prođemo pored tog štanda. Ili nećemo da prođemo?

Nešto epohalno, verovali ili ne, doći će upravo iz Srbije i mislimo da je u pitanju inovacija koja će zasigurno zadiviti svet!

Prvi put pokazaćemo svetu potpuno revolucionarni projekat, koji je rezultat pomalo neočekivane saradnje naše naučnice Sofije Stefanović sa domaćim stručnjacima svetskog ranga u gejmin industriji. Uz pomoć vrhunske metahuman inteligencije, „oživećemo“ u virtuelnom svetu čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru, a moći ćemo sa njim čak i da komuniciramo. Kako, saznaćete na Expo 2020 Dubai.

Ana Ilić, koja je ujedno i vođa tima nacionalne platforme Srbija Stvara, za magazin Nedeljnik, razgovarala je sa zamenikom glavnog i odgovornog urednika, Brankom Rosićem.