Ана Илић о наступу на ЕКСПО 2020: Праисторијски човек у гејминг индустрији

Категорије: ИновацијеОбјављено: 08.10.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

На светским исложбама ЕКСПО промовисани су Ајфелова кула, Атомијум из Брисела, њујоршки Кип слободе… То су онако амплитуде из историјских презентација, а како ће се Србија и са чим представити? О томе говори Ана Илић, виша саветница председнице Владе Републике Србије за креативне индустрије и туризам, и заменица генералне комсерке Србије за наступ на „ЕКСПО 2020 Дубаи„.

Првог октобра отворена је највећа манифестација у историји човечанства, а наредних шест месеци, Дубаи ће бити центар света у којем је Србија дочекана као велики пријатељ и партнер. Имамо свој специјално изграђени Павиљон од 2.000 квадрата и веома богат уметнички, забавни и бизнис програм са више од 150 различитих догађаја.

Учесници наступа Србије на Дубаи ЕКСПО

Представићемо због чега је Београд за један од пет најкреативнијих градова света, због чега су организатори Експо-а Србију препознали као лидера у области креативних индустрија и иновација, и због чега нас називају „Силицијумском долином Балкана“.

Ана Илић: На позорници велики уметници, музичари светског ранга

У креативном делу доминираће наши уметници, већ препознати на глобалној сцени: Слободан Тркуља и Балканополис, Горан Бреговић, Стефан Миленковић у пројекту који реализује са Др Нелетом Карајлићем, музичари светског ранга: Ненад Василић, Лена Ковачевић, Александра Денда, бендови EYOT и NAKED, глумица Јелена Гавриловић, кореограф и балетски уметник Игор Пастор, Петар Марић, као осмоструки светски шампион електричне хармонике, дечја плесна група која је светски првак у формацијама и многи други. Све то уз подршку два храма културе – Народног музеја и Народног позоришта у Београду.

Значајно место у представљању Србије заузима Винчанска култура. Зашто баш она? За оне који не познају баш Винчанску културу – зашто би она била занимљива баш на Експо-у?

Револуционарна Винчанска култура била је центар идеја и стваралаштва пре 7.000 година. Изродила је бројне иновације које су утицале на развој комплетног човечанства – прво тољење метала на свету, најранију производњу керамике, прве градове, двоспратне грађевине и невероватне примере мобилности, комуникација, развоја пољопривреде, трговине, производњу боја. И све то 3.500 година пре египатских пирамида. Винчанска култура представља Експо неолитског доба.

„Инспирасни прошлошћу креирамо будућност“ назив је нашег представљања на светској изложби. Ана Илић, да ли је наслов у складу са презетнтацијом и наших стартапова, уметника, иноватора, а иза свега винчанска прошлост?

Управо тако. Као што су Винчанци покренули прву технолошку револуцију у свету – топљењем метала . или као што су Тесла, Пупин и Миланковић променили човечанство, тако ћемо и ми искористити прилику и показати да наши савремени научници, иноватори нимало не заостају, већ да су равноправни учесници на глобалној сцени.

Ана Илићм, интервју за Недељник

Да својим бриљнтним умовима фасцинирају свет иновацијама, за које чира јавност у Србији често, нажалост, не зна довољно. На пример, пројекат Дигитално село ће показати због чега је Србија центар изврсности. Ово је прилика да додатно представимо свету наше иноваторе и да разбијемо мит да једна мала Србија не може да парира великим земљама. И те како имамо чиме да се поносимо.

Ајфелова кула, Heinz кечап, покретне степенице били су представљени управо на ЕКСПО манифестацијама. Ко зна да ли ће можда нешто епохално бити приказано, а ми ћемо можда само да прођемо поред тог штанда. Или нећемо да прођемо?

Нешто епохално, веровали или не, доћи ће управо из Србије и мислимо да је у питању иновација која ће засигурно задивити свет!

Први пут показаћемо свету потпуно револуционарни пројекат, који је резултат помало неочекиване сарадње наше научнице Софије Стефановић са домаћим стручњацима светског ранга у гејмин индустрији. Уз помоћ врхунске metahuman интелигенције, „оживећемо“ у виртуелном свету човека који је пре 10.000 година живео у Лепенском виру, а моћи ћемо са њим чак и да комуницирамо. Како, сазнаћете на Expo 2020 Dubai.

Ана Илић, која је уједно и вођа тима националне платформе Србија Ствара, за магазин Недељник, разговарала је са замеником главног и одговорног уредника, Бранком Росићем.