Председник Републике Србије Александар Вучић отворио Павиљон Србије на „ЕКСПО 2020 Дубаи“

Категорије: Доживљаји, Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 02.10.2021.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Првог октобра, у присуству високих званичника из Владе Уједињених Арапских Емирата и Републике Србије, одржана је свечана церемонија и отворен је Павиљон Републике Србије на „Дубаи ЕКСПО 2020“ којој су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић, министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка наступа Србије на „ЕКСПО 2020 Дубаи“, Татјана Матић.

Жеља нам је да се Србија сврста у ред земаља које предњаче у иновацијама, али и у економским успесима, истакао је председник Србије, Александар Вучић, нагласивши да је привилегија за нашу државу, и њега лично, што нам је указана част да се представимо свету у најлепшем светлу.

Павиљон Србије, Алекандар Вучић

Вучић: Србија као регионални лидер у иновацијама

„Мој далековиди пријатељ Шеик Мухамед је једном рекао да морамо да обезбедимо услове да нова генерација буде опремљена знањем и научним образовањем како би могла да представља нашу компаративну предност у очима целог света. Наш једини избор је квалитет.

Србија је заинтересована за развој савремених технологија и идеја заснованих на последњим глобалним трендовима, што је још један од наших најзначајнијих приоритета, који у исто време представља и сектор са најбржим развојем у Србији. То је и разлог што у потпуности препознајемо намеру организатора светске изложбе „ЕКСПО“ и наших домаћина, Уједињених Арапских Емирата, да “иновације и повезаност“ истакну као тему ове изложбе“, нагласио је Вучић.

Павиљон Србије

Он је додао да се као резултат ових напора, у бројним извештајима и анализама које су сачиниле релевантне институције широм света, Србија истиче као регионални, па чак и светски лидер у иновацијама и у покретању дигиталних решења и концепата.

Верујемо да су иновације и креативност кроз сарадњу међу народима једини начин да се превазиђу садашњи и будући изазови са којима се сви суочавамо, попут еколошке и економске кризе, глобалне пандемије, па чак и политичких тензија“, додао је Вучић.

Иновације и креативност привлаче инвестиције

Према његовим речима организација Светске изложбе је беспрекорна, и може се са великом дозом објективности констатовати да је она још једна у низу потврда високог угледа који Уједињени Арапски Емирати мудром политиком мира стичу широм Света.

„Наше две државе везује искрено, стратешко пријатељство, и за једну од основних смерница своје спољне политике сматрам развој односа Србије и Емирата. Данас, заједнички пројекти наших држава доприносе економском развоју Србије и дају нашој економији велики замајац. Надам се да су и наши партнери из Уједињених Арапских Емирата пођеднако задовољни том сарадњом“, навео је Вучић.

Председник Републике Србије, Александар Вучић

Захваљујући свеобухватним друштвено-економским мерама и стратегијама, Србија је, како је рекао, постала најбрже растућа привреда у региону коју одликује убрзан прилив страних инвестиција и повећање обима трговинске размене.

Вучић се осврнуо и на неколико важних показатеља развоја и напретка наше земље: „Србија је 2020. имала једну од најстабилнијих економија у Европи. На основу наших процена, привредни раст до краја текуће године износиће седам одсто, док на основу процене ММФ-а раст БДП-а ће износити шест одсто. Наша земља у 2020. години успела је да привуче 62 одсто од укупног обима страних инвестиција у читавом региону“, истакао је Вучић.

Павиљон Србије отворен – место где представљамо домаћу креативност и иновације

Павиљон Србије је отворен наступом вокалне солисткиње Данице Крстић уз мултимедијални перформанс инспирисан древном винчанском културом, а чији је главни актер балетски уметник Дејан Коларов. Симболичном предајом искре креативности и иновација, која се на нашим просторима зачела и непрекидно се преноси пуних 7.000 година, још из времена револуционарне винчанске културе, која је и инспирисала наступ Србије, импозантни Павиљон Републике Србије на „ЕКСПО Дубаи 2020“ је званично отворен.

„Представљањем на Светској изложби желимо да отворимо нове шансе за развој Србије кроз умрежавање са кључним актерима светске бизнис заједнице и презентујемо нашу земљу као стабилну инвестициону дестинацију која је под руководством председника државе господина Александра Вучића постала препознатљива као најбрже растућа економија Западног Балкана, прва по директним страним инвестицијама у Европи, међу првима по развоју ИТ сектора у свету и лидер у региону када говоримо о дигитализацији“, изјавила је министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка наступа Србије на „ЕКСПО Дубаи 2020“, Татјана Матић.

Павиљон Србије, Татјана Матић, свечано отварање

Отварање прве Светске изложбе у арапском свету, дан раније је својом спектакуларном церемонијом отварања на којој су учествовале највеће светске звезде попут: Ellie Goulding, Andrea Bocceli, Lang Lang, Andra Day и многи други… већ оставила без даха све присутне званице и исписала нову страницу историје светских изложби.

Павиљон Србије као временска капсула – од Винче до мдоерне дигитализације

Матић је честитала домаћинима на изразито високим стандардима у организацији највећег планетарог догађаја у историји током којег се очекује чак 25 милиона посетилаца.

Пријатељски односи Републике Србије и УАЕ утемељени су у дугогодишњој плодној политичкој и економској сарадњи, а чињеница да се налазимо у групи привилегованих земаља које имају свој павиљон на једној од најпроминентнијих локација изложбе и да ће Павиљон Србије, са укупном површином од готово 2000 м2, бити један од доминантнијих павиљона на панорами ЕКСПО-а, још више потврђује блискост наше две земље и додатно је прилика да се ови односи учврсте.

„Представљањем на Светској изложби желимо да отворимо нове шансе за развој Србије кроз умрежавање са кључним актерима светске бизнис заједнице и презентујемо нашу земљу као стабилну инвестициону дестинацију која је под руководством председника државе господина Александра Вучића, и уз огроман и предан рад председнице Владе, госпође Ане Брнабић, постала препознатљива као најбрже растућа економија Западног Балкана, прва по директним страним инвестицијама у Европи, међу првима по развоју ИТ сектора у свету и лидер у региону када говоримо о дигитализацији“, додала је Матић.

Павиљон Србије, свечано отварање

Павиљон Србије налази се у срцу округа мобилности Светске изложбе (Mobility District), осмишљен као својеврсна временска капсула, која повезује заоставштину неолитске Винчанске културе са дигитално напредном и модерном Србијом.

Матић је додала да је Павиљон у потпуности дигитализован и пружа могућност виртуелног путовања кроз различите реалности, различите временске периоде и различите просторе, те да ће се Србија наступом на Светској изложби представити као иновативна и креативна земља.

Дубаи Експо траје од 1.10.2021. до 31.3.2022.

Наступ Србије на „ЕКСПО 2020 Дубаи“ реализован је у сарадњи са Кабинетом председнице Владе Републике Србије – платформа Србија Ствара, Привредном комором Србије и Развојном агенцијом Србије.

Светска изложба ,,ЕКСПО 2020 Дубаи’’ биће одржана од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022. године, под слоганом “Повезивање умова, стварање будућности”. Србија ће током шест месеци изложбе под слоганом ,,Србија ствара идеје – инспирисани прошлошћу, креирамо будућност”, кроз више од 150 различитих манифестацијa, представити различите привредне секторе, научне садржаје, технолошке иновације, креативне индустрије и туристичку понуду, са циљем да се прикаже као модерна, иновативна земља, атрактивна за развој трговине и туризма.