Мина Конаковић Луковић: у науци и технологији има пуно успешних људи из Србије

Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија Ствара недавно је проширила круг својих креативних амбасадора – а међу неколицином нових је и Мина Конаковић Луковић.

Ко је заиста Мина Конаковић Луковић, по чему се издвајаш, зашто си ту где јеси и коју то нову енергију доносиш платформи Србија ствара?

И пре уписа на основне студије ми је било тешко да се одлучим чиме желим да се бавим, да ли је то медицина, архитектура, музика, дизајн, математика, или компјутерске науке. Тако сам одабрала да се школујем за математичара и компјутерску научницу, јер ми то омогућава да се бавим свим горе наведеним областима на индиректан начин. Тренутно је велика потражња за стручњацима за вештачку интелигнецију. Оно по чему се ја издвајам је што се још додатно бавим и диференцијалном геометријом. Истраживања која радим су интердисциплинарна, што мени причињава велико задовљство и могућност да константно мењам област у којој проналазим и решавам проблеме.

Србија ствара научница Мина Конаковић Луковић

Школовала си се на Швајцарском савезном институту за технологију и након тога на чувеном Масачусетском институту за технологију, где сада радиш а усавршавала у пољима компјутерских наука, роботике, вештачке интелигенције. Откуд Мина Конаковић Луковић у овим пољима и шта те то „вози“ у науци? Где проналазиш своју инспирацију?

Математику сам одувек волела и некако ми је ишла од руке. Имала сам ту срећу да похађам Математичку гимназију у Београду, из које ме прате и добре основе знања, а и људи који су много утицали на моје животне изборе. Држим се математике и даље, али волим да мењам област примене и инспирацију тражим у практичним апликацијама. Морам да кажем да неретко инспирација сама пронађе мене. На институтима на којима сам се школовала и радила се лако остварују контакти и сарадње са врхунским научницима и партнерима из индустрије, па проблеми и нови пројекти често дођу као последица неформалног разговора.

Србија ствара научница Мина Конаковић Луковић

Колико су млади, успешни и креативни људи попут тебе успели да промене и модернизују имиџ Србије?

У науци и технологији има пуно људи из Србије који су врло успешни и цењени у свету, и млађих и старијих генерација. Из мог досадашњег искуства, рекла бих да су ти људи доста утицали на позитивну слику о Србији. Имам утисак да су они познатији у иностранству него у Србији. Кад упознам неког новог странца и дотакнемо се теме порекла, или имају неког колегу или узора у науци који су из Србије, или су велики обожаватељи неког од наших спортиста. Све у свему, углавном сам слушала изненађујуће позитивне утиске о Србији. Сматрам и као своју дужност и задовољство да се трудим да представим Србију у што бољем светлу.

Шта то теби доноси и значи, али и зашто би по твом мишљењу сутра неки други нови млади научници и креативци требало да постану креативни амбасадори платформе Србијa ствара?

Почаствована сам на указаној прилици да постанем креативни амбасадор платформе Србија ствара. Приватно волим да промовишем Србију међу својим познаницима и сарадницима, и као туристичку дестинацију, али и као велики потенцијал за проналажење талената и пословних сарадњи. Нисам велики љубитељ представљања у јавности, али све више схватам важност и значај тога. Ако могу да утичем на бар једну младу особу као добар пример и подршка, то је већ довољан успех да изађем из своје зоне комфора и испричам нешто о свом искуству.