NAKED бенд: Веруј милион одсто у то што радиш, загризи и не пуштај

Категорије: МузикаОбјављено: 25.10.2021.Tags: , , , , , , 0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија Ствара проширила је круг својих креативних амбасадора – а међу неколицином нових је и NAKED бенд!

Овај београдски бенд ствара корпулентни микс традиционалног музичког наслеђа са Балкана са свингом и free-jazz-ом, и „вози“ вас преко ромских виолина, би-боп ритма, уз урбане дувачке инструменте до остварења дубоког осећаја и јаке енергије.

NAKED постоји више од 12 година, а у себи носе квартет поставу коју чине Бранислав Радојковић (бас), Горан Милошевић (бубњеви, перкусије), Ђорђе Мијушковић (виолина) и Растко Узуновић (кларинет, саксофон).

Nakedband

Сада, када сте постали креативни амбасадори националне платформе Србија Ствара, желимо да сазнамо ко је заиста NAKED банд, по чему се издвајате, зашто сте ту где јесте и коју нам то нову енергију доносите?

Издвајамо се по одлуци и жељи да урадимо нешто за нас, то смо преломили чим смо направили бенд. Циљ нам је да промовишемо нашу музику по целом свету и никако да се ограничимо само на Србију или на регион.

Знали смо да смо на трагу нечега што ће нас окупирати дуги низ година. Ту смо где јесмо зато што смо сву своју енергију и визуализацију подредили нашем успеху и откривању света ка нашој музици. Одлука да раширимо крила да нас цео свет чује и види, коју смо донели у самом старту нам је одлучила пут којим идемо.

Ви сами за себе кажете да ваша „музика почива на јединственом миксу глобалног урбаног грува зачињеном балканском традицијом и фри џезом“. Откуд у овим жанровима и шта је то што вас „вози“ у музици? Где проналазите своју инспирацију?

Сви смо одрасли уз различите жанрове, пронашли смо се у многима. Виолиниста Ђорђе и Иван који свира кларинет и саксофон су класичног образовања. Иван је одрастао у Ваљеву близу ромских насеља и кафана са њима се дружио и свирао ту музику. Ђорђе је цео живот био у класици, али са друге стране је нон-стоп ишао на џез импровизације, тад смо се упознали пре 25 година.

Павиљон Србије на Дубаи Експо

Тада смо и свирали, правили неке луде звуке са инструментима, али без неког свирања, више је било неко ударање. Као клинци смо се јако интересовали за нешто што је другачије. Ја као бубњар сам превасходно одрастао на року (Led Zeppelin, Jimi Hendrix), али врло брзо сам открио и друге правце који су ме привукли и усисали као вакуум.

Бане је цео живот истраживао везу између бас и мелодијских линија са нашим традиционалним елементима и утицајима, али кроз модеран приступ и окружење. Све то заједно је довело до Накед звука.

Инспирација је свуда. На путу, у људима, разговору, историји, поднебљу, енергији, у местима где живимо. Врло смо експресивни, врло осетљиви на утицаје споља и изнутра.

До сада сте издали четири албума од којих су последња три била са мађарском продуцентском кућом „Narrator records“. Откуд ова комшијска сарадња и да ли вам је отворила нека нова врата?

Та сарадња је настала после нашег првог албума. Бане и ја смо имали пројекат на којем смо учествовали у различитима бендовима. Мој бенд је освојио прво место иако то није било право
такмичење. Мој бенд су чинили чланови из различитих светских држава. Тако је то кренуло, позван сам био да снимим албум који сам урадио у студију у Мађарској.

Рекао сам власнику студија и издавачке куће да имам занимљив бенд из Србије могу да вам пошаљем демо снимке имамо један албум, спремамо други. Ја сам послао данас, он ми је сутра одговорио да је ово феноменално и позвао нас, NAKED, да дођемо кад желимо да снимамо. После пар месеци смо отишли на снимање нашег другог албума у студију у Мађарској.

Naked

Тако је почела наша сарадња и сада смо једна фамилија. Сад нам излази пети албум, односно четврти за њих. Доста нам је значило јер нисмо морали да размишљамо о издавачу. Све наше жеље нам испуњава, не поставља нам питања око уговора. Све је подређено нашој срећи и томе да ми будемо задовољни. То није постојало у Србији. Отворило нам је врата Европске уније и о томе да не морамо да бринемо о царини и тим неким стварима.

Сви нам је 2020. била „мало“ другачија, па је тако и вама већина концерата и наступа одложена и померена. Шта вам је то донело и шта очекујете да ће NAKED урадити у наставку ове, 2021. али и у 2022?

Та 2020. нам је донела отказивање преко 25-30 фестивала. Један чудан осећај… Нисмо знали у ком смеру идемо, било је јако необично. Са друге стране, мало смо се вратили нама самима, породицама. Провели смо време које задњих седам, осам година нисмо. Деца су нам одрасла практично, а ми смо били на путу по шест, седам месеци годишње.

Са те стране је донело неко зближавање и ми смо се посветили миксању албума који смо снимили тик пред глобално затварање. Тиме смо се бавили радили микс мастеринг, радили онлајн ствари које можда не би радили. Урадили смо, ја мислим, јако занимљив албум.

Наступ у Дубаију, Павиљон Србије

Од 2021. очекујем да се бар мало нешто промени и отвори. Да засвирамо неке фестивале (у међувремену су наступили и на Expo 2020 Dubai). Добили смо позив од вас, добили смо три или четири подршке од организације из Мађарске компанија Song Lines која подржава музичаре и уметнике Источне Европе. После толико година и албума разни људи су препознали шта радимо и на који начин радио. Позив од вас је био врло занимљив и изненађујући, морамо признати.

То потврђује да то што радимо, радимо како треба. Очекујемо занимљиву половину 2021. и да 2022. развалимо!

Шта вама значи улазак у програм креативних амбасадора, али и зашто би, по вашем мишљењу, сутра неки други нови млади уметници и креативци требало да постану креативни амбасадори Serbia Creates?

Мислим да је мало рано да одговоримо на ово питање јер тек улазимо у процедуру. За сада је све супер. Супер је тим, супер су идеје које се подржавају. Свакако бих препоручио да се сви распитају и виде можда и од нас можда од других уметника који су већ ту шта и на који начин могу да промовишу своје идеје и пројекте. За сада могу да кажем да се врло радујемо будућој сарадњи.

Naked бенд

NAKED представља позитиван пример локалне екипе која се изборила за своје место и пред вама је, верујемо, све већа и већа каријера. Шта то ви можете да саветујете друге младе који желе да се опробају у нечему што воле? На шта треба посебно да обрате пажњу, а чега да се можда и чувају?

Један од основних савета је да верују у то што раде и да верују у своју музику. Да се потруде да нађу неки оригинални twist у њиховој музици, јер се оригиналност сада много више цени него пука техника или editing.

У нашем случају оригиналност, порекло, познавање инструмента свако за себе. Немамо слабу карику и то људи осете, букери, менаџери, а поготово публика. Мораш бити искрен према себи и да одлучиш да то што радиш, радиш милион одсто и да нема назад. Нема „сад сам кренуо ово па ћу можда ипак да постанем архитекта или ћу да будем возач аутобуса“.

Не постоји резервни план, имамо само музику и нас. Кад својим ставом и музиком пробијеш све баријере не постоји онда ништа што може да те заустави. Само мозак уметника и младих колега прави проблем. Докле год верујете у то што радите и нема назад, то је права ствар. Онда ћеш да гризеш, и да копаш, и да радиш, да вежбаш, и да свираш… Ако имаш backup план, залагање није милион одсто. Треба да се чувају тог резервног плана. Морају да загризу и да не пуштају, да руше све зидове пред собом.

Програма креативних амбасадора сада чини укупно 47 међународно признатих домаћих стваралаца из свих области креативних индустрија. Након NAKED-а, ускоро представљамо и остале нове креативне амбасадоре, а до тада имате прилику да упознате и:

🚀 Милан Mарић: Бити креативни амбасадор своје земље доживљавам као привилегију и одговорност

🚀 Упознајте креативну амбасадорку – Александра Денда: Школована на Берклију, номинована за Греми