EYOT, нови креативни амбасадори – Рад, упорност, таленат и мало среће

Категорије: МузикаОбјављено: 28.10.2021.Tags: , , , , , , 0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија Ствара проширила је круг својих креативних амбасадора – а међу неколицином нових је и састав EYOT!

ЕYОТ је данас бенд који постоји 12 година, а потекао је „са локала“, прави пробој остваривши на „свом“, градском „Nisville Jazz фестивалу“.

Сада, након наступа на Павиљону Србије у Дубаију, где сте били и као креативни амбасадори националне платформе Србија Ствара, желимо да сазнамо ко је заиста ЕYОТ, по чему се издвајате, зашто сте ту где јесте и коју нам то нову енергију доносите?

Од самог оснивања састава, ЕYОТ је остао исти, и то заједништво нас је водило кроз све изазове до данас. Разумевање на бини, у студију или у животу се увек рефлектује у звук који на крају дође до публике. У музици је најтеже доћи до свог звука, ми смо то од скоро самог старта успели, и верујем да је то било довољно да се издвојимо. Уопштени рецепт за успех не постоји, али су велики рад, упорност, таленат и мало среће допринели да будемо ту где јесмо данас. У суштини ми смо само људи који воле да свирају заједно.

Wikipedia каже да је EYOT „спој културе џеза, софистицираност класичног клавира, психоделичне и амбијенталне музике, као и рељефне елементе источноевропског фолклора“. Откуд у овим жанровима и где проналазите своју инспирацију?

Наша музика је изашла из богатства културног и музичког наслеђа наших простора уз утицаје западног, али и источног дела света, све то, уз лични израз, који је вероватно и најзначајнији, чини звук ЕYОТ-а. Извори инспирације су се мењали кроз каријеру, али је искреност и могућност да музиком опишемо своја осећања стуб нашег стваралаштва. То је нешто што публика широм света препознаје, а и ми лично волимо кад то чујемо код других стваралаца.

Eyot u amfiteatru Milenium Dubai Expo

До сада сте издали пет албума од којих је последњи био и за америчку независну издавачку кућу Ropeadope из Њу Џерсија. Да ли вам је та прекоокенска сарадња отворила нека нова врата и где је данас ЕYОТ?

Најзначајнија ствар која се десила издавањем албума за Ropeadope је могућност да свирамо у Америци. Већ имамо неколико начелно договорених наступа који ће се, надам се, десити наредне године када се цела ситуација са пандемијом смири. Наш албум је изашао у незгодном тренутку, али је сјајно прошао код стручне јавности. Вероватно ће га Ropeadope предложити и за Греми награду у две категорије, не очекујемо номинацију, али је добро бити у конкуренцији у сваком случају.

Свима су нам 2020. и 2021. биле „мало“другачије, па је тако и вама већина концерата и наступа одложена и померена. Шта је то донело за EYOT и шта очекујете да ће бити у наставку ове, 2021.?

Са позитивне стране гледано, донело нам је мир и одмор после вишегодишњег живота на путу, могућност да сагледамо досадашњу каријеру и да скупимо снагу за даљи рад. Поред тога, EYOT је издао нови албум, свирали на фестивалима у Краљеву и Панчеву, урадили концертну серију по Источној Србији и не можемо да кажемо да није била успешна година. У наставку ове године очекујемо постепени повратак у нормалу, упознавање са новим правилима игре, и што више наступа, у мери у којој ће нам околности дозволити.

Током 2021. смо имали заказане концерте на фестивалима у Ариљу, Деви у Румунији, Тирани, као и турнеју по Швајцарској у периоду јануар – фебруар, и у Јапану у марту следеће године. Постоје разговори о наступима широм Србије и надам се да ће се бар део тога остварити. Почели смо да радимо на шестом албуму, снимићемо још неколико спотова, а такође размишљамо и о наставку нашег „Концерта за природу“.

ЕYOT

Креативни сте амбасадори наше националне платформе Србија Ствара. Шта то вама доноси и значи, али и зашто би по вашем мишљењу сутра неки други нови млади уметници и креативци требало да постану креативни амбасадори Serbia Creates?

Ми већ више од десет година путујемо светом, и поред нашег рада, представљамо и Србију, и на тај начин јесмо културни амбасадори земље. Наша дугогодишна жеља, поготово на почетку каријере, је била да и Србија, попут многих земаља Европе и света, има платформу као што је „СРБИЈА СТВАРА“ која ће подржати рад и каријеру својих уметника, пошто смо се небројено пута сусрели са колегама из Швајцарске, Енглеске, Немачке, Француске итд, који су увек имали логистичку, финансијску и било коју помоћ својих држава, што је нас у старту стављало у подређен положај.

У сарадњи са „Србија Ствара“ очекујем да сада, уз смањивање стартне разлике у односу на колеге из иностранства, остваримо још веће успехе на међународној сцени. Србија Ствара треба да подржи сваког ко је мотивисан, способан и талентован да кроз своју делатност уме и жели да представља нашу земљу, као и културне и, пре свега, људске вредности које су нам итекако потребне.

Представљате позитиван пример локалне екипе која се изборила за своје место и пред вама је, верујем, све већа и већа каријера. Шта је то што ви можете да саветујете друге младе који желе да се опробају у нечему што воле и шта су учили? Шта је то на шта треба посебно да обрате пажњу, а чега да се можда и чувају?

Пратите најдубљи порив, поставите циљ, континуирано радите на себи и усавршавајте своје знање и вештине, али и верујте да је могуће. Величину каријере одређујемо ми сами, верујем да је најважније да неко буде срећан што се бави чиме се бави. И не заборавите да водите нормалан живот упркос свему, и одвајате време за људе који вам значе, макар и изгубили нешто са професионалне стране, јер на крају крајева, људи и односи су ти који нас чине (испуњеним)људским бићима.

Програма креативних амбасадора сада чини укупно 47 међународно признатих домаћих стваралаца из свих области креативних индустрија. Након EYOT-а, ускоро представљамо и остале нове креативне амбасадоре, а до тада имате прилику да упознате и:

🚀 Милан Mарић: Бити креативни амбасадор своје земље доживљавам као привилегију и одговорност

🚀 Упознајте креативну амбасадорку – Александра Денда: Школована на Берклију, номинована за Греми

Послушајте мало више музике коју ствара EYOT на њиховом ▶ YouTube каналу