58. Међународна изложба савремене уметности у Венецији – Бијенале 2019.

Категорије: УметностОбјављено: 15.05.2019.Tags: , , , , , 0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, обишла је у петак, 10. маја павиљон Србије на 58. Међународној изложби савремене уметности у Венецији – Бијенале 2019. који се ове године одржао под слоганом ,,Да живите у занимљивим временима“.

 

Уметнички директор овогодишњег Бијенала био је Ралф Ругоф и он објашњава да је наслов Бијенала био инспирисан старом кинеском клетвом, којом се иронично описује време несигурности и кризе, то јест данашње време лажних вести и порушених вредности. Међутим, у фокусу Бијенала није само овакво време, већ приступ уметности и њено подстицање на критичко размишљање у датим околностима.

 

За изложбу која се одвијала у централном павиљону у Ђардинима и у старом Арсеналу, уметнички директор, Ралф Руголф је одабрао 79 уметника из свих крајева света.

 

Павиљон Србије постоји од 1938. године када га је Краљевина Југославија купила и те године је и био први пут отворен на острву Света Јелена у Ђардинима. Југословенски павиљон је оформљен као део већег комплекса који је обухватао пет истоветних изложбених просторија чија је изградња рађена према плановима венецијанског архитекте Брена дел Ђудичеа. Комесар прве поставке био је Милан Кашанин, у то доба директор Музеја принца Павла, а за прво представљање у националном павиљону одабрао је пет сликара и једаног вајара – Матију Јаму, Владимира Бецића, Љуба Бабића, Петра Добровића, Мила Милуновића и вајара Тома Роксандића.

 

Представник Србије био је Ђорђе Озболт са пројектом ,,Повратак губитка меморије“.

 

Председница Владе обишла је овом приликом поставку у Павиљону Србија, али и друге националне павиљоне. Премијерка је овом приликом присуствовала и пријему који је уметник Ђорђе Озболт, заједно са новом, националном платформом Србија ствара, организовао у Palazzo Nani Bernardo за уметнике, светске званичнике и медије, али и стручну јавност.

 

Нове слике и скулптуре уметника Ђорђа Озболта, представљене на Бијеналу, баве се проблемом личне колективне меморије. Уметникова инсталација под назиом ,,Повратак губитка памћења“ настала је као одговор на културно и политичко наслеђе павиљона. Озболт је рођен и одрастао је у Београду. Студирао је архитектуру на Универзитету у Београду. Године 1991. преселио се у Лондон где и сада живи и ради.