Представљамо нови иновативни пројекат Shealthy

Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Истакнута група научних института, универзитета и малих и средњих предузећа удружила се како би заједничким снагама радила на решењу проблема из области минимално процесуираних производа од воћа и поврћа. Конзорцијум SHEALTHY пројекта поред партнера из Италије, Шпаније, Немачке, Холандије, Данске, Белгије, Велике Британије, чине и два представника из Србије – Institut BioSens i ColdPressok.

 

Основни циљ SHEALTHY пројекта је да анализира и развије оптималну комбинацију не-термалних технологија санатизације, презервације и стабилизације свеже цеђених сокова, смутија и воћних салата, зарад унапређења безбедности (елиминација патогена и непожељних микрооганизама), задржавања и очувања нутритивних вредности, и продужетка животног века производа.

 

Пројекат предвиђа пет студија случаја од којих се једна ради у Србији.

 

Одрживе и флексибилне методе обраде ће се пренети и прилагодити потребама локалних микро и малих и средњих предузећа, повезивање примарних произвођача кроз нове кооперативне пословне моделе и нове логистичке системе, како би се побољшали следљивост и аутентичност порекла сировина.

 

Пројекат предвиђа укључивање и шире јавности, како би се боље схватили захтеви и потребе потрошача.

 

У наредне четири године очекује се низ резултата, догађаја и радионица, а више детаља можете наћи на странци пројекта (www.shealthy.eu).

 

https://biosense.rs/?page_id=6597&lang=en