Петар Марић – Осмоструки светски шампион и уметник на хармоници

Категорије: МузикаОбјављено: 26.11.2021.Tags: , , , , , 0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија Ствара проширила је круг својих креативних амбасадора – а међу неколицином нових је и уметник на хармоници, Петар Марић!

Петар је данас доста често далеко од своје родне Србије, али радо јој се враћа и сарађује са домаћим уметницима, а сада када је међу креативним амбасадорима националне платформе Србија Ствара, желимо да сазнамо…

Петар Марић

Ко је? По чему се издваја? Зашто је ту где јесте? И коју нам то нову енергију доноси Петар Марић?

Пре свега, ја сам Србин који је потекао у Србији и то је за сваког посебна повезаност за гнезно у коме је одрастао, па тако је и за мене. Како сам увек желео да идем неутабаним стазама тако је било и у мом контакту са хармоником која је у Србији позната највише по народној музици.

Просто сам хтео да се приближим публици у свету преко концертне сцене свирајући оно што они желе да чују, а опет да не заборавим себе и у чему ја уживам. Ако бих морао да дам одговор зашто сам овде где јесам то је, под бројем један, екстремна дисциплина у раду и упорност, затим иновативност, зато што у многим случајевима “видим иза брда”, а вероватно и што имам мало талента и експлозивног карактера који људима прија…

Школовао си се у Музичкој школи “Др Војислав Вучковић”, а затим одлазиш на дошколовавање у Париз и Братиславу. Откуд ти са хармоником у рукама и какав је живот хармоникаша данас?

Имао сам превелику срећу у почетку да сам упознао професора Александра Николића који је позитивно утицао на мене у музичком, а и у персоналном смислу. И дан данас често заједно делимо подијум широм света. Школовање, академије и цео образовни систем је јако важан и обавезан за сваког врхунског уметника али из свог искуства могу да кажем да индивидуална снага и жеља за напредовањем заиста даје резултат пошто, ако бих се осврнуо на своје укупно знање могу да кажем да сам свега 20% научио у школама, а остало зато што сам ја то истински желео.

По мом мишљењу, сурови професионализам је када имате одговор на свако питање и решење за сваки проблем у професији којом се бавите.

Петар Марић

Свима су нам 2020. и 2021. биле „мало“ другачије, па је тако и теби већина концерата и наступа одложена и померена.

Шта ти је то донело и шта очекујеш да ће бити у током 2022.?

2020. Година је била лоша за људе овог света, а музичари су, чини ми се, настрадали највише. Само у Кини је требало да имам 50 концерата међутим, у јануару прошле године сам одсвирао седам и тада је све стало. За време короне сам се посветио стварима за које иначе немам времена, пошто сам 9-10 месеци годишње на турнејама, кад је ситуација “нормална”.

🚀 Дуња Јоцић: Упорни стижу на циљ! Мени је 2020. била ватрометна

Квалитетно време са својом породицом, компоновање, снимање новог ЦД-а, едукативни сајт где подучавам друге хармоникаше, снимање спотова… Све су то неке ствари које сам радио у ово време без путовања. Међутим, ове одговоре пишем из лета за New York city, што говори да се полако отварају неке земље и да има наде да ће се свет поново стабилизовати, да ћемо сви наставити нормалним животима.

Поред већ поменутих 50 наступа годишње у Кини где си врло популаран, исто тако си гостовао од Норвешке и Финске, преко САД и Канде, па све до далеке Аустралије и Новог Зеланда. Надамо се и ми да се дани путовања и наступа брзо враћају, али…

Можеш ли да нам дочараш како је када путујеш готово читаве године широм света и да ли постоји место/земља где се Петар Марић осећао посебно инспирисано?

Свет је моја кућа, као што су музика и љубав универзални језици којим сви говоре и сви разумеју, тако сходно томе се лепо осећам где год да одем и увек сам посебно пријатно дочекан. Сан сваког уметника јесте да га што више публике види и доживи емоцију коју он преноси. Такође, ту емоцију која публика враћа није могуће објаснити речима, тај неки вакуум аплауз, како га ја зовем, на крају концерта или нумере, када сви стоје изван столица… тешко је описати речима али је осећај вредан живљења.

Посебно сам “омиљен” у Кини где је хармоника број један национални инструмент и где је сваки концерт посећен са минимум три-четири хиљаде људи. То је нација будуцности која побеђује свет радом, а рад је, по мом мишљењу, најјаче оружје, из рада до сада никад ништа лоше произашло – само добро.

Креативни си амбасадор наше националне платформе Србија Ствара.

Шта то теби доноси и значи, али и зашто би по твом мишљењу сутра неки други нови млади уметници и креативци требало да постану креативни амбасадори Serbia Creates?

Морам да истакнем, пре свега, да сам одушевљен да постоји такав пројекат као што је Serbia Creates. Ми смо талентован народ у свим областима и наши експерти у својим пословима заслужују подршку. Да имате базу у којој држите на окупу најквалитетније из уметности у овој земљи, велико је богатство али и велика одговорност, мада верујем да ће на крају у наизменичној размени талента, рада и подршке свет још више и лепше доживети благо Србије.

Представљаш светао пример јер си се изборио сам за себе и пред тобом је, верујемо, све већа и већа каријера.

Шта је то што Петар Марић може да саветује друге младе који желе да се опробају у нечему што воле и шта су учили?  Шта је то на шта треба посебно да обрате пажњу, а чега да се можда и чувају?

За младе који ово читају имам један савет, а и за све људе генерално: Не дозволите да туђа правила утичу на ваш пут и срећу – креирајте своја правила, а да никог не угрожавате. Универзум је превелики за нас као појединца али када радимо што волимо – то је за нас универзум.

Програм креативних амбасадора сада чини укупно 47 међународно признатих домаћих стваралаца из свих области креативних индустрија. Петар Марић је шести из нове „гарнитуре“, а ускоро представљамо и последњег новог креативног амбасадора. До тада, претходно сте имали прилику да упознате саставе EYOT и NAKED, а можете да погледате и ко је са њима приступио великом кругу успешних креативаца Србије.