„Образовање за 4.0 револуцију“ документарни филм какав је Србија дуго чекала

Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Филм који говори о томе шта је улога образовања у 21. веку своју премијеру имаће у марту 2019. године. Из Connectinga (организације за развој каријере и омладинског предузетништва) поручују да је филм заправо алат којим желе да запале дискусију о 4.0 револуцији широм Србије са циљем да врате образовање тамо где му је и место. На врх пирамиде потреба!

 

Наш тренутни образовни систем утемељен је пре 350 година, а потом је прилагођен потребама такозване 1.0 индустријске револуције пре више од 150 година. Међутим, економија се од тада невероватно трансформисала, док је наш образовни систем остао исти. Индустрије које данас доминирају нашом економијом нису постојале пре само 5 или 10 година.

 

Добит компанија широм света се рапидно увећава, међутим парадокс је да исто тако и незапосленост непрестано расте. Проблем је што наше школе „сервирају“ знање, тестирајући ученике изнова и изнова! Оне једноставно не производе довољан број иноватора и креативаца. Сведоци смо да давно превазиђени модел не учи ученике како да уче и мисле. Ово није претња само за будућност већ и за садашњост наше земље.

 

Образовање које даје приоритете вештинама попут креативности, предузетништва, критичког размишљања и решавања проблема, сарадње, комуникације готово сигурно ће произвести одговорне грађане и иновативније и прилагодљивије становништво.

 

“Неће преживети најснажнија врста, ни најинтелигентнија, већ најприлагодљивија”. Клејтон М. Кристенсен, Иноваторова дилема

 

Образовни програми као што су Кад порастем бићу…Designathon WorksSocial impact AwardDesign for ChangeДостигнућа младих, програми Фондације Петља подстичу ученике да сарађују и да сами уче. Сви наведени програми фокусирани су на пројекте, не на тестове. Подстичу иницијативу и преуизимање „ризика“, брзо прототипирање и учење из сопствених грешака.

 

Наш филм настоји да документује иницијативе, лидере у образовању и предавачи који покушавају да прилагоде формални образовни систем економији знања и података. Један од наших циљева је да инспиришемо промену како би сви заједно припремили нашу децу за будућност која је већ овде!

 

Како би што већи број људи био прилици да погледа филм Connecting ће организовати пролећни Караван „Образовање за 4.0 револуцију“. У оквиру каравана биће одржано 10 пројекција у 10 градова широм Србије.

 

Прва пројекција десиће се 18. марта у Нишу у Дели простору за креативно деловање у 18 часова. Поред каравана овој организацији је циљ да 150.000 људи посети њихов сајт образовање4револуцију.рс јер желе да подстакну локалне активисте широм Србије да бесплатно преузму филм, и да потом уз помоћ њиховог водича организују локалне пројекције и дискусије са идејом да заједно запале дискусију на теме образовања и 4.0 револуције!

 

Connecting се залаже за 1) увођење учења заснованог на пројектима у образовни систем Србије 2) бесплатно високо образовање за све грађане и грађанке Србије 3) децентрализацију образовања – сваки град у Србији који има +100.000 становника мора да има свој Универзитет, јер ће у наредним годинама само универзитетски градови бити у прилици да привуку и задрже талентоване младе људе! Можете им дати подршку потписивањем петиције на сајту: obrazovanje4revoluciju.rs

 

Документарни филм Образовање за 4.0 револуцију резултат је продукције Организације за развој каријере и омладинског предузетништва Connecting, док је Караван Образовање за 4.0 револуцију подржан од стране појединаца, компанија Силицон Моунтаинс Нетwорк и Инфостуд и организације АДП ЗИД из Црне Горе које су донирале новац путем Индиегого платформе.

 

Образовање за 4.0 револуцију подржала је и платформа Србија ствара.