Нови креативни амбасадори платформе Србија ствара

Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија ствара наставља да шири круг креативних амбасадора!

Са изузетним поносом и задовољством желимо да истакнемо да су се се програму креативних амбасадора националне платформе Србија ствара придружили нови амбасадори који ће својом изузетношћу у области у којој стварају допринети да Србија буде препозната као бренд креативних и талентованих успешних људи који својим успесима на најбољи начин промовишу нашу земљу у свету. Нови креативни амбасадори су Мина Конаковић Луковић, математичарка и доцент на Масачусетском институту за технологију, диригент и музички педагог Чедомир Попадић, Ансамбл Метармофозис, Матеја Ристић, мултимедијални уметник, легенде рок музичке сцене група Канда, Коџа и Небојша, Стефан Ђоковић пијаниста, тенор и модни дизајнер и Ксенија Комљеновић, перкусиониста, педагог и композитор.

Мина Конаковић Луковић је математичарка и доцент на престижном Масачусетском институту за технологију, Одсек за електротехнику и рачунарство. Њено истраживање се фокусира на компјутерску графику, компјутерску производњу, обраду 3D геометрије и машинско учење, укључујући архитектонску геометрију и дизајн паметних материјала. Овај амерички универзитет познат је посебно по својим научним курсевима и истраживањима а управо у Одсеку за електротехнику и рачунарство у оквиру факултета ради и ствара наша креативна амбасадорка.

Диригент и музички педагог Чедомир Попадић, је Краљевачанин и некадашњи ученик краљевачке музичке школе, који је после завршене музичке академије у Београду, отишао на специјалистичке студије у Норвешку. Директор је уметничке школе у Шијену, од 2009. године стални је диригент хора симфонијског оркестра Гренланда, а сарађивао је са већином норвешких хорова и вокалних ансамбала од којих је посебан успех постигао камерни хор „Кон вокале“.

Више пута награђивани српски ансамбл Метаморфозис, основан је 2005. године на иницијативу виолочелисткиње Татјане Јовановић Мирковић и виолисте и уметничког директора Саше Мирковића. Ансамбл је од настанка посвећен извођењу савремене уметничке музике, али и граничних жанрова уметничке музике, као што су нова музика, примењена музика, world music, дела која дотичу експериментално, неистражено, али и извођењу добро познатих дела западно-европске музичке традиције у новом руху – у другачијим, новим аранжманима и сценским поставкама, који представљају својеврстан одговор на савремени тренутак, укус публике и праксу музичког извођења у свету. Сваким својим наступом уводе у нови свет савремене музике, изводећи премијерно дела писана за њих, а до сада су извели преко 170 премијерних дела домаћих и иностраних аутора. Одликује их изузетно енергичан и убедљив приступ презентовања савремене уметничке музике, а својим првим фестивалом савремене уметности Meta World померили су границе.

Матеја Ристић, мултимедијални је уметник и креативни визионар који је докторирао полимедијску уметност и у сталној је потрази за различитим приступима и савршеним визуелним решењима. Поседује 17 година искуства у разним видовима визуелних уметности, извођачких уметности, видео формама, филмском стваралаштву и мултимедијалним перформансима а тренутно живи и ствара у Кини.

Канда, Коџа и Небојша, jедан од најзначајнијих рокенрол бендова који су оставили неизбрисив траг не само на српској, него и на регионалној сцени. Редак пример бендова који носе емоцију, поруку и став већ преко 30 година, и даље заузимају важно место на данашњој музичкој сцени, интензивно освајајући нову публику.

Стефан Ђоковић  је пијаниста, тенор и модни дизајнер а пре свега свестрани уметник који оставља траг како у класичној музици, тако и кроз моду коју ствара. Образовање је стекао на Факултету музичке уметности у Београду где је завршио основне и мастер студије клавира, припрема и докторат, а усавршавао се и у Лондону у области опере.

Ксенија Комљеновић добитница награде на Међународном такмичењу перкусиониста у Луксембургу, перкусиониста је, педагог и композитор. Ксенија је прва жена из Србије са звањем доктора музичке уметности на удараљкама. Током своје каријере наступала је, предавала и студирала широм Европе, Сједињених Држава и Азије. Тренутно је на позицији доцента за удараљке у Сједињеним Америчким Државама у Тексасу на  Универзитету-Корпус Кристи где тренутно живи и ствара.

Нови амбасадори прикључили су се дугогодишњим креативним амбасадорима платформе – међу којима су и истакнуте личности попут: Стефана Миленковића, Слободана Тркуље, Гордане Вуњак Новаковић, Влатка Ведрала, Лене Ковачевић, Милоша Биковића, Иване Васић English, Ашхен Атаљанц, Уроша Петровића, Бранка Лукића, Јелене Гавриловић, Милана Марића али и компанија попут “Нордеуса”, “3Lateral” „Strawberry Energy“ – који својим идејама, знањем и талентом годинама уназад несебично помажу тиму националне платформе Србија ствара у стратешком позиционирању и развоју сектора креативних индустрија у Србији.

„Јако смо срећни што се број наших креативних амбасадора увећава као и да смо препознати као платформа која окупља креативне и успешне ствараоце. Подршка и континуирана сарадња са професионалцима из области креативних индустрија, коју ми као платформа Србија ствара пружамо протеклих пет година, показао се као прави пут и нешто што креативцима много значи. Сектор креативних индустријa, већ сада једна од најбрже растућих грана привреде у Србији. Најновија анализа Економског факултета у Београду показује да креативне индустрије доприносе БДП-у Србије са чак 6,8 одсто. У односу на 2016. годину раст извоза креативних индустрија износи 81 одсто“, истиче Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам која предводи тим националне платформе Србија ствара.

Платформа Србија ствара кроз национални бренд модерне Србије удружује и окупља међународно препознате, талентоване и изузетне појединце, креативне амбасадоре платформе Србија ствара – који инспиришу својим идејама и достигнућима а све то водећи се убеђењем да све почиње једном креативном идејом и талентованим појединцем. Желимо добродошлицу нашим новим креативним амбасадорима који су се придружили тиму који сада броји више од 50 међународно признатих домаћих стваралаца из свих области.