Нова креативна амбасадорка – Софија Кнежевић

Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Током 2017. и 2019. написала је музику и текст за „Crystal Bridges“ музеј у Арканзасу и Музеј модерне уметности у Њујорку, а такође је компоновала за „Theater 13“ у истом граду као њихов уметнички директор, али и за трупу „Island Dreams Entertainment„.

 

„Свуда по свету истичем повезаност са својом породицом и дичим се културом нашег народа, генима, богатим разноврсним уметничким талентима и љубављу коју гајимо према уметности, нарочито музици. Сада сам у прилици да на ширем плану допринесем промоцији наше културе„, казала је Кнежевић.

 

Цењена џез певачица одржала је 11. септембра, према оцени публике и критике, изузетан концерт на сцени Народног позоришта у Београду.

„Имам неизмерну срећу што већ годинама наступам у Београду, сваки пут када се вратим кући. Увек се јако радујем када видим своју публику. Људе који воле да слушају џез, али се не заустављају само на томе. Концерт у Народном позоришту је био другачији из више разлога, од којих је и чињеница да сам представљала свој први ауторски албум Софија на коме се налазила моја музика, моји текстови и аранжмани. Била сам узбуђена да видим и чујем реакције моје београдске публике на тај материјал, јер се увек осећам као да смо сви заједно градили моју каријеру„, каже нова креативна амбасадорка наше платформе.

 

За њу нема дилеме да је моменат када је схватила да је успела у Њујорку, заправо, серија наступа са њеним некадашњим идолима и великанима жанра.

 

„Све то је мени некада деловало као неки други свет и живот. Срећна сам што данас живим свој сан. Бити у селекцији за Grammy награду изгледа само по себи као сан, али ето и до те тачке сам стигла у својој каријери„, каже Кнежевић.

Посебно место њеном музичком систему вредности, како каже, имају Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Anita O Day, Coltrane, Bird, Monk, Horace Silver , Blossom Dearie, Миша Блам…

 

„То су великани који су ме стилски и ставом музички означили. У овом моменту посебан утицај на моје стварање и интерпретацију џез музике има њен муж Elliot Mason, који је један од најбољих тромбониста на свету, Wynton Marsalis који је заслужан за континуирану едукацију публике и омладине када је у питању џез, Wayne Shorter , Dianne Reeves, Sonny Rollins због њихове генијалне креативности и веште импровизације…“, објаснила је Кнежевић.

 

Студенте, како наглашава, саветује да пре свега буду искрени према себи и другима.

 

Највећи проблем младе особе је што одраста у окружењу које га константно форсира да се уклопи у различите формације и облике. То на уметника – музичара утиче у великој количини. Људи крећу да имитирају друге, да се плаше својих могућности и свог истинитог звука, где њихов развој застаје и крећу да се стварају изузетно лоше техничке, али и емотивне и интелектуалне навике“, каже Кнежевић и додаје да је кључ успешног друштва и нације је едукација омладине.

 

Она каже да је у целом свету тренутно тужна ситуација за уметнике јер не могу да наступају пред својом публиком.

 

Људима је потребно да уживају у музици. Остатак живота дефинитивно пред екраном, од посла, школе, до забаве телефона, компјутера, телевизије. Комуникација и окружење које је фокусирано заједно на уметност и звук, је позитивна ствар и заиста ослобађа ум. Верујем да ће се живот генерално доста променити, и да ће бити велики део нашег дана проведен ослањајући се на технологију, и то је сјајно. Не можемо него да признамо и да се дивимо достигнућима најбистријих умова наше врсте“, казала је Кнежевић.

Џез сцена Југославије

 

Велики је поштовалац џез сцене Југославије али и сјајних младих џезера који данас у врло захтевним околностима делују у региону.

 

Квартет Ивановић је био југословенски бренд за џез магију хармоније. Без шарматног Мише Блама југословенска џез сцена не би ни постојала. Затим дивне даме Нада Павловић, Нада Кнежевић, Габи Новак, Бисера, Бети… Верујем да су сви они поносни какви музичари су их наследили. Сада имамо сјајне младе џезере као што су Сава Милетић, Милан Николић, Милош Чоловић, Пеђа Милутиновић из Србије Јуре Пукл, Звездана Новаковић, Марко Чрнчец из Словеније, затим Мирон Хаусер, Матија Дедић, Иван Бонациц…“, каже Кнежевић.

 

Богата каријера

 

Певала је са многим значајним колегама музичарима међу којима су Дејвид Мари, Џејсон Моран, Шила Џордан, Џеј Клејтон, Теренс Бланчард, Џејмс Муди, Елиот Мејсон, Кристијан МакБрајд.

 

Како каже, изузетно је поносна на своје порекло и чланство у националној платформи „Србија ствара“ за њу и њену породицу представља изузетну част.

 

 

 

Извор: Танјуг