Милан Марић, Дуња Јоцић, Петар Марић, Александра Денда, Еyот и Naked – нови креативни амбасадори Србија Ствара

Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија Ствара шири круг креативних амбасадора!

Глумац Милан Марић, кореографкиња и редитељка Дуња Јоцић, џез певачица Александра Денда, музички бендови ЕYОТ и NAKED, осмоструки светски шампион електричне хармонике Петар Марић и платформа Млади кореографи Народног позоришта придружили су се програму креативних амбасадора националне платформе Србија ствара / Serbia Creates, који сада чини укупно 46 међународно признатих домаћих стваралаца из свих области креативних индустрија.

Милан Марић, Дуња Јоцић, Петар Марић, Александра Денда, ЕYОТ И NAKED - нови креативни амбасадори Србија ствара

Звање креативног амбасадора своје земље доживљавам као привилегију, али и више од тога – као обавезу и одговорност да том звању уткамо тежину, тако што ћемо бескомпромисно радити на томе да креативну сцену Србије учинимо још широм, отворенијом, храбријом, провокативнијом, занимљивијом. Да учинимо да српска културна сцена првенствено обогати животе наших грађана, а после тога и да постане препозната и високо рангирана на европској и светској мапи”, поручује глумац Милан Марић.

Водећи се убеђењем да све почиње једном креативном идејом и талентованим појединцем, платформа Србија ствара креира национални бренд модерне Србије ослањајући се управо на међународно препознате, талентоване и изузетне појединце – креативне амбасадоре платформе Србија ствара – који инспиришу својим идејама и достигнућима.

Милан Марић, Дуња Јоцић, Петар Марић, Александра Денда, ЕYОТ И NAKED - нови креативни амбасадори Србија ствара

Подржавајући рад наших амбасадора, али и свих других талентованих појединаца, креативаца и иноватора у Србијина најбољи начин промовишемо нашу земљу у свету. С друге стране, подршка и континуирана сарадња са професионалцима из области креативних индустрија, коју ми као платформа Србија ствара пружамо последње четири године, показао се као прави пут и нешто што креативцима много значи. На то указују и фантастични економски подаци, јасни показатељи да је, иако релативно млад, сектор креативних индустрије већ сада једна од најбрже растућих грана привреде у Србији, са више од 7,4 одсто удела у БДП Србије, са порастом извоза више од 50 одсто и континуираним растом, који само у последњих шест година износи чак 60 одсто“, истиче Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам која предводи тима националне платформе Србија Ствара.

Милан Марић, Дуња Јоцић, Петар Марић, Александра Денда, ЕYОТ И NAKED - нови креативни амбасадори Србија ствара

Нови амбасадори прикључили су се дугогодишњим креативним амбасадорима платформе – међу којима су и истакнуте личности попут: Стефан Миленковић, Слободан Тркуља, Гордана Вуњак Новаковић, Влатко Ведрал, Мирјана Карановић, Софија Стефановић, Милош Биковић, Ивана Васић Инглиш, Ашхен Атаљанц, Урош Петровић, Бранко Лукић, али и компаније попут “Нордеуса”, “3латерала” – својим идејама, знањем и талентом годинама уназад несебично помажу тиму националне платформе Србија ствара у стратешком позиционирању и развоју сектора креативних индустрија у Србији.

Листа амбасадора ни сада није кончана и велико нам је задовољство што је сада проширена са још седам имена и групама креативаца који су прихватили да буду део Србија ствара платформе и да заједничким снагама развијамо креативну сцену, да мењамо и јачамо имиџ модерне Србије у свету. Част је радити са таквим људима“, додаје Илић.

Национална платформа Србија ствара је кровно, међуресорно тело чија је мисија да подстиче развој креативних индустрија, науке и економије засноване на знању као и да креира нов национални бренд који Србију представља у светлу модерне и иновативне земљу, креативних и талентованих људи.

Национална платформа Србија ствара део је шире иницијативе председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић да у непосредној сарадњи са уметницима, научницима и иноваторима, као и креативним сектором уопште, иницира мере за измену правно-пословног и друштвеног окружења у Србији у циљу подршке развоја области иновација и креативних индустрија, као и њихово међународно представљање.