Kreativni ambasador – Teslagram

PODELI

“Kada maštu pretačemo u tehnologiju, svaki njen korisnik postaje ambasador kreativnosti. Takav ambasador je i Institut za fiziku u Beogradu, koji svetu donosi Teslagram tehnologiju. Kampanja Srbija stvara je sa Vama i na ovom zanimljivom letu.” Marija Mitrović Dankulov, Institut za fiziku

 

 

Šta je Teslagram i kako je nastao?

 

Teslagram je tehnologija za najbolji sistem zaštite od falsifikovanja dokumenata, kreditnih kartica, novčanica, umetničkih dela, hartija od vrednosti, podataka. Posebnost ove tehnologije je to što koristi ljuspice sa krila leptira kao zaštitne elemente. Ova inovacija se od 2011. godine razvija na Institutu za fiziku, kroz projekat naučnih istraživanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za Inovacionu delatnost Republike Srbije. Multidisciplinarni i međunarodni Teslagram tim broji preko 20 fizičara, inženjera i biologa.

 

Na koji način ljuspice krila leptira štite od falsifikovanja?

 

Na krilima leptira nalazi se preko sto hiljada jedinstvenih ljuspica pomoću kojih se može zaštititi isto toliki broj predmeta. Svaka ljuspica je drugačija (kao otisak prsta), ima specifičnu strukturu i ne može se kopirati. Kada se ljuspice skinu i nalepe na predmete dobija se Teslagram. To se radi po svim etičkim standarima i bez ubijanja leptira.

 

Koja je razlika Teslagrama i digital footprint-a i na koji način Teslagram štiti umetnička dela npr. slike?

 

Kao što digital footprint obezbeđuje sigurnu informaciju u digitalnoj formi, Teslagram to čini u fizičkom svetu. Zaštita umetničkih dela radi po principu da se ljuspica nanese na sliku. Provera autentičnosti slike se vrši očitavanjem ljuspice.

 

Teslagram će biti predstavljen svetskoj javnosti u Beogradu 23. maja 2019. na prestižnom skupu World Minds koji okuplja više od 400 svetskih lidera u inovacijma, nauci, tehnologijama, ekonomiji, umetnosti, medicini. Na ovom skupu svoj rad predstaviće i još dva kreativna ambasadora platforme Srbija stvara: BioSense Institut, centar digitalnih rešenja u poljoprivredi i 3Lateral vodeći proizvođač digitalne humane tehnologije.