Креативни амбасадор – Теслаграм

Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

“Када машту претачемо у технологију, сваки њен корисник постаје амбасадор креативности. Такав амбасадор је и Институт за физику у Београду, који свету доноси Теслаграм технологију. Кампања Србија ствара је са Вама и на овом занимљивом лету.” Марија Митровић Данкулов, Институт за физику

 

 

Шта је Теслаграм и како је настао?

 

Теслаграм је технологија за најбољи систем заштите од фалсификовања докумената, кредитних картица, новчаница, уметничких дела, хартија од вредности, података. Посебност ове технологије је то што користи љуспице са крила лептира као заштитне елементе. Ова иновација се од 2011. године развија на Институту за физику, кроз пројекат научних истраживања Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Фонда за Иновациону делатност Републике Србије. Мултидисциплинарни и међународни Теслаграм тим броји преко 20 физичара, инжењера и биолога.

 

На који начин љуспице крила лептира штите од фалсификовања?

 

На крилима лептира налази се преко сто хиљада јединствених љуспица помоћу којих се може заштитити исто толики број предмета. Свака љуспица је другачија (као отисак прста), има специфичну структуру и не може се копирати. Када се љуспице скину и налепе на предмете добија се Теслаграм. То се ради по свим етичким стандарима и без убијања лептира.

 

Која је разлика Теслаграма и дигитал фоотпринт-а и на који начин Теслаграм штити уметничка дела нпр. слике?

 

Као што дигитал фоотпринт обезбеђује сигурну информацију у дигиталној форми, Теслаграм то чини у физичком свету. Заштита уметничких дела ради по принципу да се љуспица нанесе на слику. Провера аутентичности слике се врши очитавањем љуспице.

 

Теслаграм ће бити представљен светској јавности у Београду 23. маја 2019. на престижном скупу World Minds који окупља више од 400 светских лидера у иновацијма, науци, технологијама, економији, уметности, медицини. На овом скупу свој рад представиће и још два креативна амбасадора платформе Србија ствара: БиоСенсе Институт, центар дигиталних решења у пољопривреди и 3Латерал водећи произвођач дигиталне хумане технологије.