Upoznajte kreativnu ambasadorku – Aleksandra Denda: Školovana na Berkliju, nominovana za Gremi

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 22.09.2021.Tags: , , , , 0.3 min za čitanje
PODELI

Nacionalna platforma Srbija Stvara proširila je krug svojih kreativnih ambasadora – nova je Aleksandra Denda!

Programa kreativnih ambasadora sada čini ukupno 47 međunarodno priznatih domaćih stvaralaca iz svih oblasti kreativnih industrija.

Među njima je i džez i soul kantautorka Aleksandra Denda, koja posle završetka studija na Berkliju živi i radi u Njujorku, a u tekućoj godini je sa svojom grupom Rosa gostovala na albumu pevačice Tane Alekse, koji je nominovan za prestižno muzičko priznanje, Gremi.

Za našu platformu je govorila i o nominaciji, ali i otkud na Berkliju, kao i šta je motiviše, ali i kako da ona bude inspiracija drugima.

Aleksandra Denda Foto: Nir Arieli

Školovala si se na džez odseku Muzičke škole “Stanković” i na Berkli koledžu u Bostonu gde si se usavršila na polju džeza, soul-a i r’n’b-a. Otkud Aleksandra Denda u ovim žanrovima i šta je to  „vozi“ u muzici? Gde pronalaziš svoju inspiraciju?

Moja prva fascinacija muzikom desila se još kada sam imala samo dve godine i kada sam po prvi put čula/videla operu „Karmen“ na televiziji. Apsolutno omađijana muzikom, ostala sam zalepljena za ekran do kraja izvedbe.

Slična zaljubljenost se desila kada sam kao tinejdžerka otkrila umetnike poput Ališe Kiz, Rešel Ferel, Erike Badu, Džil Skot i proučavajući koji su umetnici uticali na njihov izraz, otkrila džez i gospel i dugo ostala posvećena proučavaju svih ovih žanrova sa kojima sam osećala duboku povezanost.

Odlaskom na Berkli i kasnije u Njujork, moja radoznalost i otvorenost prema različitim muzičkim stilovima se još više razgranala posebno ka zvukovima tradicionalne muzike od Indije, zapadne Afrike, Brazila do Kariba i Balkana. Živimo u eri popuštanja stega muzičkih žanrova i sve je više umetnika koji imaju eklektični pristup autorkoj muzici, čemu i ja danas težim.

Inspiracija najčeće dolazi iz dva izvora – promišljanja i refleksije sveta, ljudi, problema oko sebe, i oslikavanje mog unutrašnjeg sveta muzikom. Kako i sama težim da otkrivam muziku, dela i tematiku koji su sakriveni od mejnstrima, trudim se da te vrednosti i elemente utkam i u svoj rad i publici predstavim nešto drugačije i intrigantnije.

Jedna od najvećih stvari po kojima je Aleksandra Denda zapala za oko srpskoj javnosti je nominacija za GREMI nagradu, u okviru tvog i gostovanja vaše vokalne grupe ROSA na albumu Tane Alekse. O ushićenju povodom ove nominacije i da ne govorimo, ali nas zanima koja ti je to nova vrata otvorilo?

Jedna od najneočekivanih stvari bila je naslovnica magazina Grazia, kao nekom ko ceo život izbegava fotoaparat, uraditi editorijal je bio nesvakidašnji izazov, ali zahvaljujući podršci i profesionalizmu fenomenalnog tima časopisa, taj poduhvat nije bio tako težak kao što mi se činilo.

Sledeća lepa stvar koja se desila jeste poziv da budem jedan od predavača na kretivnom kampu za kantautore Campfire Collective – Big Ears, koji je održan krajem jula u Arilju, projekat koji mi je izuzetno drag, jer imam prilike da učestvujem u nečemu što bih volela da je postojalo u vreme kada sam tek započinjala da pišem svoju muziku.

Aleksandra Denda Foto: Erick Hercules

Svima nam je 2020. bila „malo“ drugačija, pa je tako i tebi većina koncerata i nastupa odložena i pomerena. Šta ti je to donelo i šta očekuješ da će biti u nastavku ove, 2021.?

Kako verujem da smo svi itekako svesni negativnih posledica, svoj odgovor bih fokusirala na pozitivnu stranu. Ova godina mi je svakako donela luksuz viška vremena, tako neophodnog, i mogla bih reći i integralnog elementa kreativnog procesa. To mi je dalo priliku da se više i dublje posvetim pisanju i aranžiranju pesama, kao i promišljanju o svom umetničkom putu i nekih bitnim životnim pitanjima, menjanju i građenju novih navika.

Aleksandra Denda Foto: Nir Arieli

Kreativna si ambasadorka naše nacionalne platforme Srbija Stvara. Šta to tebi znači, ali i zašto bi po, tvom mišljenju, sutra drugi novi mladi umetnici i kreativci trebalo da postanu kreativni ambasadori Srbija Stvara?

Kao nekom kome se veliki deo umetničnog rada bazira na promociji srpskog kulturnog nasleđa, znači mi da je moj doprinos toj misiji prepoznat od strane nacionalne platforme. Takođe mi je čast da se nađem u odabranom društvu ostalih ambasadora i ambasadorki čijem se radu divim. Jako vrednujem i verujem u kolaboraciju i radujem se da posvedočim šta ćemo zajedničkim snagama izgraditi.

Predstavljaš svetao primer jer si se izborila sama za sebe i pred tobom je, verujem, sve veća i veća karijera. Kako ti možeš da savetuješ druge mlade koji žele da se oprobaju u nečemu što vole i šta su učili? Šta je to na šta treba posebno da obrate pažnju, a čega da se možda i čuvaju?

Najlepša prednost mladosti je vreme koje je pred tobom. A to vreme daje mogućnost da se oprobaju razne stvari, da se eksperimentiše, da se greši, stoga i uči, i da se kroz sve to gradi rezilijentnost i samopouzdanje, dva dragocena životna saputnika.