Упознајте креативну амбасадорку – Александра Денда: Школована на Берклију, номинована за Греми

Категорије: МузикаОбјављено: 22.09.2021.Tags: , , , , 0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија Ствара проширила је круг својих креативних амбасадора – нова је Александра Денда!

Програма креативних амбасадора сада чини укупно 47 међународно признатих домаћих стваралаца из свих области креативних индустрија.

Међу њима је и џез и соул кантауторка Александра Денда, која после завршетка студија на Берклију живи и ради у Њујорку, а у текућој години је са својом групом Роса гостовала на албуму певачице Тане Алексе, који је номинован за престижно музичко признање, Греми.

За нашу платформу је говорила и о номинацији, али и откуд на Берклију, као и шта је мотивише, али и како да она буде инспирација другима.

Aлександра Денда Фото: Nir Arieli

Школовала си се на џез одсеку Музичке школе “Станковић” и на Беркли колеџу у Бостону где си се усавршила на пољу џеза, соул-а и р’н’б-а. Откуд Александра Денда у овим жанровима и шта је то  „вози“ у музици? Где проналазиш своју инспирацију?

Моја прва фасцинација музиком десила се још када сам имала само две године и када сам по први пут чула/видела оперу „Кармен“ на телевизији. Апсолутно омађијана музиком, остала сам залепљена за екран до краја изведбе.

Слична заљубљеност се десила када сам као тинејџерка открила уметнике попут Алише Киз, Решел Ферел, Ерике Баду, Џил Скот и проучавајући који су уметници утицали на њихов израз, открила џез и госпел и дуго остала посвећена проучавају свих ових жанрова са којима сам осећала дубоку повезаност.

Одласком на Беркли и касније у Њујорк, моја радозналост и отвореност према различитим музичким стиловима се још више разгранала посебно ка звуковима традиционалне музике од Индије, западне Африке, Бразила до Кариба и Балкана. Живимо у ери попуштања стега музичких жанрова и све је више уметника који имају еклектични приступ ауторкој музици, чему и ја данас тежим.

Инспирација најчеће долази из два извора – промишљања и рефлексије света, људи, проблема око себе, и осликавање мог унутрашњег света музиком. Како и сама тежим да откривам музику, дела и тематику који су сакривени од мејнстрима, трудим се да те вредности и елементе уткам и у свој рад и публици представим нешто другачије и интригантније.

Једна од највећих ствари по којима је Александра Денда запала за око српској јавности је номинација за ГРЕМИ награду, у оквиру твог и гостовања ваше вокалне групе РОСА на албуму Тане Алексе. О усхићењу поводом ове номинације и да не говоримо, али нас занима која ти је то нова врата отворило?

Једна од најнеочекиваних ствари била је насловница магазина Grazia, као неком ко цео живот избегава фотоапарат, урадити едиторијал је био несвакидашњи изазов, али захваљујући подршци и професионализму феноменалног тима часописа, тај подухват није био тако тежак као што ми се чинило.

Следећа лепа ствар која се десила јесте позив да будем један од предавача на кретивном кампу за кантауторе Campfire Collective – Big Ears, који је одржан крајем јула у Ариљу, пројекат који ми је изузетно драг, јер имам прилике да учествујем у нечему што бих волела да је постојало у време када сам тек започињала да пишем своју музику.

Aлександра Денда Фото: Erick Hercules

Свима нам је 2020. била „мало“ другачија, па је тако и теби већина концерата и наступа одложена и померена. Шта ти је то донело и шта очекујеш да ће бити у наставку ове, 2021.?

Како верујем да смо сви итекако свесни негативних последица, свој одговор бих фокусирала на позитивну страну. Ова година ми је свакако донела луксуз вишка времена, тако неопходног, и могла бих рећи и интегралног елемента креативног процеса. То ми је дало прилику да се више и дубље посветим писању и аранжирању песама, као и промишљању о свом уметничком путу и неких битним животним питањима, мењању и грађењу нових навика.

Александра Денда Фото: Nir Arieli

Креативна си амбасадорка наше националне платформе Србија Ствара. Шта то теби значи, али и зашто би по, твом мишљењу, сутра други нови млади уметници и креативци требало да постану креативни амбасадори Србија Ствара?

Као неком коме се велики део уметничног рада базира на промоцији српског културног наслеђа, значи ми да је мој допринос тој мисији препознат од стране националне платформе. Такође ми је част да се нађем у одабраном друштву осталих амбасадора и амбасадорки чијем се раду дивим. Јако вреднујем и верујем у колаборацију и радујем се да посведочим шта ћемо заједничким снагама изградити.

Представљаш светао пример јер си се изборила сама за себе и пред тобом је, верујем, све већа и већа каријера. Како ти можеш да саветујеш друге младе који желе да се опробају у нечему што воле и шта су учили? Шта је то на шта треба посебно да обрате пажњу, а чега да се можда и чувају?

Најлепша предност младости је време које је пред тобом. А то време даје могућност да се опробају разне ствари, да се експериментише, да се греши, стога и учи, и да се кроз све то гради резилијентност и самопоуздање, два драгоцена животна сапутника.